Kruche babeczki z borówkami i kremem waniliowym — deser idealny na Dzień Dziecka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babeczki z owocami — deser, który kochają mali i duzi
Zanim nastała era muffinek, wśród drobnych wypieków z owocami królowały kruche babeczki. Wypełnione kremem, bitą śmietaną lub masą makaronikową były gwiazdami przyjęć dla dorosłych i dzieci. Ich przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż pieczenie muffinek, ze względu na konieczność zrobienia kruchego ciasta. Na szczęście jest na to sposób. Przygotowując babeczki, możemy upiec ciasto własnoręcznie (składniki i sposób wykonania przedstawiamy poniżej) lub wykorzystać gotowe kruche spody do babeczek, które możemy kupić w cukierni lub delikatesach. Do wyboru mamy także świeże ciasto kruche dostępne w marketach. Ciasto możemy także przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce lub zamrozić.
Składniki na kruche babeczki z borówkami i kremem waniliowym
Ciasto kruche
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
Nadzienie
200 g borówek (czarnych jagód lub borówek amerykańskich)
250 ml śmietanki kremówki (30%)
300 g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
½ cytryny — skórka i sok
listki mięty i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie kruchych babeczek z borówkami
Mąkę przesiewamy i siekamy ją z zimnym masłem. Do tego celu możemy użyć noża, malaksera lub specjalnego przyrządu do zarabiania ciasta kruchego.
Do grudek maślanych dodajemy cukier puder, żółtka, wanilię, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zarabiamy ciasto, które następnie formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Metalowe foremki do babeczek lub tartaletek smarujemy dokładnie masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości i wykładamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 10 minut — na złoty kolor. Wystudzone babeczki wyjmujemy z foremek.
Przygotowujemy krem waniliowy. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok.
Schłodzoną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Dodajemy serek waniliowy i chwilę miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny. Do smaku doprawiamy sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Tak przygotowanym kremem napełniamy babeczki, a na wierzchu układamy świeże borówki. Babeczki możemy udekorować listkami świeżej mięty i oprószyć cukrem pudrem.
Dzięki tym pysznym babeczkom Dzień Dziecka z pewnością będzie udany. Życzymy smacznego i cudownego wspólnego świętowania 1 czerwca.