Kultowe żołądki drobiowe w sosie pomidorowym. To jedno z ulubionych dań naszych dziadków
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1200-1300 g żołądków drobiowych,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 200 g czerwonej papryki,
- 100-125 g pieczarek,
- 100 g marchewki,
- 410 ml przecieru pomidorowego,
- 255 ml bulionu drobiowego,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe,
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- sól,
- mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszny gulasz?
Przygotowanie – na początek czerwone papryki pokrójmy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Znów cebule i czosnek posiekajmy, przesmażmy na maśle. Dodajmy wcześniej startą marchewkę, paprykę i pieczarki, podlejmy bulionem drobiowym, zagotujmy. W międzyczasie żołądki drobiowe oczyśćmy, przekrójmy na pół, zalejmy wrzątkiem. Następnie dodajmy liście laurowe i ziele angielskie i całość gotujmy około 58-63 minut. Wlejmy przecier pomidorowy, dodajmy mielone papryki (ostra i słodka), curry i warzywa z bulionem. Całość duśmy około 19-22 minut. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Na koniec gulasz posypmy jeszcze natką pietruszki i podawajmy, na przykład z ryżem.