Kurczak inaczej - przygotuj go z tym pysznym sosem. Smak Cię zachwyci!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomysł na szybki obiad
Jeśli mamy ochotę na prosty i pożywny obiad, najczęściej sięgamy po kurczaka. Przyrządza się go naprawdę szybko, a gdy podamy go w towarzystwie odpowiednich dodatków (np. ryżu, warzyw), wtedy potrawa może być naprawdę pyszna. Tym razem sięgniemy po recepturę na kurczaka z dodatkiem ziół i cytryny. Gwarantujemy, że takie danie już na stałe zagości w waszym menu.
Kurczak cytrynowy - przepis
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 spore ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- sok z połówki cytryny
- śmietanka 30%
- 4 gałązki rozmarynu
- pół cytryny pokrojonej w plastry
- olej do smażenia
- pieprz, sól
Przygotowanie kurczaka
Oczyść kurczaka z błonek, a następnie każdą pierś przekrój wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa cieńsze kotlety. Możesz również pokroić mięso w kostkę, wtedy będzie szybciej. Dopraw je pieprzem i solą. Rozgrzej na patelni olej, obsmaż kurczaka, a potem zalej go śmietanką połączoną z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i ziołami. Potrawę przykryj i duś przez kilka minut na małym gazie. Skosztuj trochę sosu i dopraw w razie potrzeby. Jeżeli jest zbyt rzadki, zagęść go mąką wymieszaną z wodą. Kurczaka wyłóż na talerze wraz z ulubionymi dodatkami, np. warzywami, makaronem, ryżem lub ziemniakami. Całość ozdób plasterkiem cytryny. Smacznego!