Pomysł na lunchbox: zapiekany ryż z kurczakiem. Możesz go zjeść na zimno lub ciepło
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 200-225 g filetu z kurczaka,
 - 3 łyżki mąki pszennej,
 - 2 łyżki masła klarowanego,
 - 1 szalotka,
 - 1 średni ząbek czosnku,
 - 1 mała cukinia,
 - 1 mały batat,
 - 200 g ryżu,
 - 675 ml bulionu drobiowego,
 - 2 łyżki masła,
 - 215 g sera mozzarella,
 - kilka gałązek
 - natki pietruszki,
 - świeżo zmielony pieprz czarny.
 
Jak przygotować zapiekany ryż z kurczakiem?
Przygotowanie - kurczaka pokrójmy w małą kostkę, obtoczmy w mące i obsmażmy na maśle klarowanym. Szalotkę i czosnek obierzmy, pokrójmy i dodajmy do kurczaka.
Smażmy 2-3 minuty. Znów cukinię pokrójmy w niewielkie kawałki. Batata wyszorujmy i pokrójmy w cienkie plastry. W dużej misce wymieszajmy ryż, kurczaka z cebulą i czosnkiem, oraz cukinią, batatem i bulionem drobiowym.
Piekarnik nagrzejmy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Następnie średnią foremkę do zapiekania posmarujmy masłem, wyłóżmy do niej masę ryżową. Naczynie przykryjmy pokrywką lub folią aluminiową i pieczmy około 19-23 minut. Po tym czasie odkryjmy, ułóżmy na wierzchu pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekajmy, już bez przykrycia, 11-13 minut do zezłocenia się sera. Przed podaniem danie posypmy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem.



