Canva.com

Kurczak po meksykańsku – przepis. Pomysł na pyszny i szybki obiad

Masz w chłodziarce piersi z kurczaka i nie za bardzo wiesz, co z nimi zrobić? Mamy proste rozwiązanie. Proponujemy przyrządzenie smakowitej i sycącej potrawy obiadowej, czyli kurczaka po meksykańsku.

Oprócz mięsa z kurczaka w przepisie wykorzystamy też kilka innych składników: paprykę, kukurydzę, pomidory i mozzarellę. Połączenie tych wszystkich produktów to gwarancja niebywałego smaku, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych degustatorów. Jak przygotować kurczaka po meksykańsku? Najpierw zaopatrz się w potrzebne produkty spożywcze.

Kurczak po meksykańsku - szybki i prosty przepis

Canva.com

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 600 g filetu z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka
  • 300 g sera mozzarella
  • puszka kukurydzy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, pieprz, kmin rzymski, cynamon, suszone oregano

Przygotowanie pysznego kurczaka po meksykańsku

Pokrój filety na mniejsze części. Oprósz je przyprawami i obtocz w oliwie (wystarczą 2 łyżki). Każdy kawałek kurczaka rozbij tłuczkiem na podobną grubość. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso – ok. 2 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz. Na tej samej patelni krótko podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzuć fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj też passatę pomidorową i wszystko zagotuj. Dopraw solą. Potrawę przełóż do formy żaroodpornej, a na jej wierzchu umieść kawałki kurczaka i posyp całość startą mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 10 minut, piecz w termoobiegu. Serwuj z ugotowanym ryżem oraz listkami kolendry. Smacznego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł