Kwaśny dżem z jeżyn. Jak zrobić go krok po kroku?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne jeżyny na dżemy i konfitury
Jeżyny pojawiają się w każdym owocowym ogrodzie już pod koniec lata i są doskonałym składnikiem na przetwory. Jeżyny leśne to dziko rosnące owoce na słonecznych polanach. Maja gładką i błyszczącą skórkę. Zazwyczaj są pokryte siwym nalotem. Na działkach i w sadach często pojawiają się w odmianach mniej kolczastych, a także o mniej aromatycznym smaku.
Do przygotowania pysznego dżemu z jeżyn potrzebujemy:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
Jak zrobić apetyczny dżem?
Jeżyny to owoc bogaty w przeciwutleniacze, które są składnikami odżywczymi, które pomagają zwalczać choroby i utrzymywać zdrowe ciało. Są również bogate w błonnik, który pomaga regulować układ trawienny i utrzymuje regularność.
Jeżyny zawierają również witaminę C, która jest ważnym składnikiem odżywczym dla układu odpornościowego i może pomóc w zapobieganiu przeziębieniom i grypom. Są bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i pomaga zapobiegać udarowi.
Na początku ważymy owoce i płuczemy je starannie pod delikatnym strumieniem wody. Uciskamy jeżyny i gotujemy je w dużym garnku.
Mieszamy jeżyny, aż staną się jednolitą masą i dodajemy cukier. Wszystko gotujemy i czekamy, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy sok cytrynowy.