Lasagne przepis prosto z Włoch!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lasagne tradycyjny włoski przepis
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 250g sera ricotta
- 100g sera parmezan
- 12 płatów makaronu lasagne
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1: Sos pomidorowy
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze zrumienione. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 2: Serowa warstwa
W misce wymieszaj ricottę, połowę parmezanu, sól i pieprz.
Krok 3: Makaron
Jeśli używasz makaronu wymagającego wcześniejszego gotowania ugotuj płaty makaronu lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
Krok 4: Składanie lasagne
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż jedną warstwę makaronu lasagne. Następnie nałóż połowę sosu pomidorowego. Następnie połóż kolejną warstwę makaronu lasagne i na nią nałóż serową warstwę. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się składniki. Na wierzchu powinna być warstwa sosu pomidorowego i posyp ją resztą parmezanu.
Krok 5: Pieczenie
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.
Jak podawać lasagne?
Lasagne najlepiej podawać na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika. Można ją podać z sałatą lub pieczywem. Doskonale smakuje również z czerwonym winem.
Doskonałość kuchni włoskiej
Lasagne to pyszne danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką kilka składników i odrobinę czasu.
Pamiętaj, aby sos pomidorowy gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, a makaron lasagne gotować według instrukcji na opakowaniu. Podawaj na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika i ciesz się niezapomnianym smakiem kuchni włoskiej.