Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Smaż je tylko na tym! Przepis na najlepsze leczo
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dorodne, soczyste papryki... To najwyższa pora, żeby zrobić leczo do słoików na zimę! Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, warto jednak przestrzegać paru zasad. Jedną z nich jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Koniecznie też dobrze przeprowadzić pasteryzację.
Na czym smażyć leczo do słoików na zimę?
Najlepszy do smażenia i przygotowania tych przetworów będzie... smalec. Tak, smalec! Nie zwykły olej! Jeśli wcześniej nie używałaś tego produktu do smażenia, teraz, koniecznie go wypróbuj!
Leczo do słoików na zimę — składniki
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 0,25 kg pomarańczowej papryki
- 0,25 kg żółtej papryki
- 0,25 zielonej papryki
- 0,5 kg pomidorów lub butelka passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,75 kg cebuli
- 1 łyżeczka suszonej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 niecała łyżka smalcu
Możesz dodać więcej soli.
Canva
Leczo do słoików na zimę — przepis
- Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion.
- Pokrój paprykę w kostkę.
- Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny, poszatkuj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozpuść smalec na rozgrzanej patelni.
- Posól cebulę i wrzuć na patelnię. Smaż tak długo, aż będzie miękka.
- Dodaj czosnek, po chwili, kiedy rozejdzie się jego zapach, natychmiast dodaj pomidory.
- Po jakimś czasie wrzuć na patelnię paprykę.
- Teraz kolej na przyprawy: pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie.
- Gotuj na tyle długo, żeby papryka nie była twarda.
- Gotowe!
- Możesz umieścić wszystko w słoikach i zapasteryzować.
Z czym jeść to danie?
Na pewno będzie przepyszne ze świeżym pieczywem! Możesz podawać je też z przesmażoną kiełbasą. Po prostu pycha! Możesz też... zrobić jajecznicę z leczem! Wystarczy, że je podgrzejesz mocno na patelni, wbijesz jajko, wymieszasz i poczekasz, aż się zetnie.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!