Lekkie desery z biszkoptami - wyjątkowy smak dzieciństwa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sezon na dorodne i soczyste truskawki właśnie się zaczyna, więc już niedługo będziemy mogli przygotować pyszny deser a'la tiramisu. Wyjątkowe połęczenie owoców ze słodkim śmietanowym kremem podbije wasze kubki smakowe. Dziś przygotujemy truskawkowe tiramisu w słoiczku oraz poznacie przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia.
Jak przygotować truskawkowe tiramisu?
Do przygotowania lekkiego deseru w słoiczku potrzebujemy:
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g biszkoptów
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyzki likieru, np. truskawkowego
- bita śmietana (gotowa lub fix)
- czekolada do rozpuszczenia
- posypka cukrowa
Przygotowanie lekkiego deseru jest bardzo proste. Myjemy truskawki i po odsączeniu wody, łączymy je z cukrem. Miksujemy na niskich obrotach na gładki i puszysty mus. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Schładzamy śmietankę i dodajemy do serka. Wszystko razem mieszamy. Sok z truskawek mozemy połączyć z likierem lub innym delikatnym alkoholem.
Biszkopty namaczamy w soku truskawkowym i układamy na spodzie słoiczka. Wykładamy mus truskawkowy, krem mascarpone i tak kolejno warstwami. Deser dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i posypką cukrową.
Prosty przepis na tiramisu w 30 minut
Domowe tiramisu na biszkotpach to doskonały deser do puszystej caffe latte lub cappuccino. Miłośnicy kawowych doznań z pewnością docenią ten wyjątkowy smak i aromat deseru. Do przygotowania słodkości potrzebujemy:
- 12 biszkoptów (najlepiej podłużnych)
- 300 g serka mascarpone
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kakao
- 100 ml likieru amaretto
- 2 łyzki kawy
Na początku zaparzamy kawę i schłodzoną mieszamy z likierem amaretto. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i dodajemy do puszystej masy ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone. Wszystko miksujemy lub ucieramy na gładki krem. Prostokątne naczynie wykładamy folią i układamy biszkopty zamoczone w kawie z likierem. Na biszkopty nakładamy 1/3 część kremu i posypujemy warstwą kakao. Możemy stworzyć takie 2 lub 3 warstwy. Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.