Zawsze zabieram to na działkę - wystarczy moment i marynata do kurczaka gotowa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Marynata do kurczaka z grilla na szybko — 4 szybkie metody
Jeśli potrzebujesz szybkiej marynaty, najlepiej zabrać to, co masz w lodówce, zgarnąć mięso i ruszyć.
Możesz wziąć:
Marynata do kurczaka z pesto
Możesz użyć jednakowo kupnego lub domowego pesto, jeśli masz je w lodówce.
- 3 łyżki pesto
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Natrzyj kurczaka powstałą mieszanką.
Marynata do kurczaka na szybko — wypróbuj keczup
Możesz użyć zarówno łagodnego, jak i ostrego. Sprawdzi się to, co będzie pod ręką.
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z przyprawami, majonezem i keczupem.
Marynata z musztardy i miodu
Wybierz swoją ulubioną musztardę i do dzieła!
- 3 łyżki musztardy
- 0,5 łyżki miodu
- ostra papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
Czosnek posiekaj, połącz z resztą składników. Kurczaka natrzyj marynatą.
Marynata do kurczaka na szybko — majonez z przyprawami
Przyprawy możesz modyfikować według uznania.
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kupnej przyprawy do kurczaka
Wymieszaj wszystko dokładnie i pokryj mięso marynatą.
Jak długo marynować kurczaka?
Jeśli się spieszysz, wystarczy, że zamarynujesz kurczaka na pół godziny. Możesz też zostawić je w marynacie na całą dobę. Najlepszy czas to jednak 2-4 godziny. Oczywiście zamarynowane mięso schowaj do lodówki.