Masz zgagę i problemy żołądkowe? Ten owoc będzie lekarstwem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co warto wiedzieć o pigwie?
Pigwa jest drzewem liściastym należącym do rodziny różowatych (Rosaceae) i pochodzi z ciepłych, umiarkowanych regionów Azji. Drzewo osiąga wysokość 5-8 m. Owocem pigwy jest pestka o długości 7-12 cm i szerokości 5-9 cm. Pigwa jest popularnym drzewem ozdobnym, a jej owoce są używane w wielu potrawach kulinarnych. Drzewo jest też uprawiane ze względu na drewno, które jest używane do budowy mebli i podłóg.
Uważa się, że pigwa pochodzi z Azji, a do Europy została wprowadzona przez Rzymian. Pigwa była popularnym owocem w średniowiecznej Europie i często używano jej do produkcji dżemów, galaretek i ciast. Pigwa jest drzewem odpornym i dobrze znosi mroźne zimy. Jest jednak wrażliwa na mróz i należy ją chronić przed uszkodzeniami. Pigwa jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i witaminy C. Owoce są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
Pigwa to samo zdrowie
Pigwy mają zazwyczaj żółtozielony kolor i lekko cierpki smak. Pigwy nie są tak popularne jak inne owoce, ale mają pewne zalety zdrowotne.
Niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z pigwy to:
- Pigwa jest dobrym źródłem błonnika.
- Pigwa zawiera witaminy C i A.
- Pigwa może pomóc wzmocnić system odpornościowy.
- Wsparcie w ochronie przed rakiem.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Może pomóc w poprawieniu trawienia.
- Może zwiększyć poziom energii.
- Wsparcie w poprawieniu wyglądu skóry i włosów.
- Pigwa może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.
- Może pomóc w utracie wagi.