Canva.com

Masz zgagę i problemy żołądkowe? Ten owoc będzie lekarstwem!

Pigwa jest dobrym źródłem witamin C i K, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Wykazano, że ma potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie trawienia, zmniejszanie stanów zapalnych i wzmacnianie odporności. Na co jeszcze pomoże?

Co warto wiedzieć o pigwie?

Canva.com

Pigwa jest drzewem liściastym należącym do rodziny różowatych (Rosaceae) i pochodzi z ciepłych, umiarkowanych regionów Azji. Drzewo osiąga wysokość 5-8 m. Owocem pigwy jest pestka o długości 7-12 cm i szerokości 5-9 cm. Pigwa jest popularnym drzewem ozdobnym, a jej owoce są używane w wielu potrawach kulinarnych. Drzewo jest też uprawiane ze względu na drewno, które jest używane do budowy mebli i podłóg.

Uważa się, że pigwa pochodzi z Azji, a do Europy została wprowadzona przez Rzymian. Pigwa była popularnym owocem w średniowiecznej Europie i często używano jej do produkcji dżemów, galaretek i ciast. Pigwa jest drzewem odpornym i dobrze znosi mroźne zimy. Jest jednak wrażliwa na mróz i należy ją chronić przed uszkodzeniami. Pigwa jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i witaminy C. Owoce są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy.

Pigwa to samo zdrowie

Pigwy mają zazwyczaj żółtozielony kolor i lekko cierpki smak. Pigwy nie są tak popularne jak inne owoce, ale mają pewne zalety zdrowotne.

Niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z pigwy to:

  • Pigwa jest dobrym źródłem błonnika.
  • Pigwa zawiera witaminy C i A.
  • Pigwa może pomóc wzmocnić system odpornościowy.
  • Wsparcie w ochronie przed rakiem.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Może pomóc w poprawieniu trawienia.
  • Może zwiększyć poziom energii.
  • Wsparcie w poprawieniu wyglądu skóry i włosów.
  • Pigwa może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.
  • Może pomóc w utracie wagi.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł