Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Meksykańskie burgery w stylu #wege. Lepsze od tradycyjnych. Oto przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjne burgery są powszechnie znane i lubiane przez wszystkich. Soczysty, dobrze wysmażony kotlet, podany razem z warzywami w bułce - to danie fastfood przyrządzane pod każdą szerokością geograficzną. Jest to posiłek wprost idealny dla każdego mięsożercy. Co jednak, jeśli jesteśmy na diecie bezmięsnej lub przygotowujemy dania dla osób niejedzących mięsa?
W takiej sytuacji wcale nie musimy rezygnować z podawania burgerów, możemy je przyrządzić ze składnika będącego zamiennikiem mięsa, na przykład czarnej fasoli. Ma ona liczne właściwości odżywcze, dostarcza dużych ilości białka, a także pysznie smakuje. Pozostałe składniki, między innymi świeże warzywa i aromatyczne przyprawy pozwolą przyrządzić burgery na sposób meksykański, a więc o bardziej wyrazistym smaku.
Składniki na pyszne burgery wege
- Do przygotowania burgerów wykorzystamy: puszkę czarnej fasoli, trzy czwarte szklanki kaszy jaglanej, pół puszki kukurydzy, czerwoną cebulę, papryczkę chilli, pół pęczka świeżej kolendry, pół szklanki pestek słonecznika, trzy łyżki płatków owsianych, trzy łyżki oleju, po dwie łyżki sosu sojowego i koncentratu pomidorowego, po łyżeczce mielonej kolendry i wędzonej papryki.
- Z podanych proporcji otrzymamy cztery burgery.
Wykonanie bezmięsnych burgerów w domu
- Przygotowania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej razem z solą i koncentratem pomidorowym w pół litrze wody. W tym czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę, papryczkę i cebulę siekamy.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, wrzucamy także fasolę, liście kolendry, papryczkę chilli i cebulę, wsypujemy zmielone płatki owsiane, pestki słonecznika, przyprawy i olej.
- Dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem, możemy zostawić większe kawałki fasoli i cebuli. Dodajemy kukurydzę i całość mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy burgery i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez pół godziny.
- Gotowe burgery możemy podać w bułkach z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Oto przepis na wegeburgera z ciecierzycy. Nie oprzesz się mu!
Wegeburger z ciecierzycy to pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych. Ciecierzyca, która stanowi główny składnik tego burgera, jest nie tylko bogata w białko roślinne, ale także dostarcza wiele ważnych składników odżywczych.
#Vege burger z buraka. Ten roślinny przysmak zachwyca!
Kiedy słyszymy "burger", zazwyczaj myślimy o smażonym mięsie na bułce z dodatkiem sałaty, pomidora i sera. Ale świat kulinarnych eksperymentów staje otworem, by przenieść tradycyjny smak burgera na roślinne tory. Oto przepis na vege burger z buraka - pyszny, zdrowy i pełen kolorów, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wegetariański burger z pieczarek. Palce lizać!
Wegetariańskie burgery zdobywają coraz większą popularność, a jednym z najsmaczniejszych wariantów jest burger z pieczarek. Jeśli szukasz smacznej, sycącej i pełnej aromatów alternatywy dla tradycyjnego burgera, to ten wegetariański przepis z pewnością Cię zachwyci.