Canva

Najlepsza szarlotka — prosty przepis!

Ten klasyczny przepis zawsze wychodzi. Nie potrzeba do niego ani sody, ani drożdży, ani proszku do pieczenia! To ciasto zrobisz bez użycia miksera! Przekonaj się, jak pyszna jest ta najlepsza szarlotka! To idealny jabłecznik dla osób, które kochają piec, jak i tych, którzy dopiero się tego uczą. Sprawdź, jak go przygotować!

Najlepsza szarlotka jest z tartego kruchego ciasta!

Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste, najwięcej czasu zajmuje w sumie pokrojenie jabłek i ostudzenie ich po tym, jak skończą się prużyć.

Samo pieczenie ciasta zajmie góra 40 minut.

Canva

Najlepsza szarlotka — potrzebne składniki

Cynamon jest opcjonalny, można go pominąć w zależności od preferencji. Ilość cukru należy dostosować do jabłek, im kwaśniejsze, tym więcej należy go dodać.

Margaryny nie powinno zastępować się masłem.

Bułka tarta jest potrzebna do posypania formy do ciasta.

  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka margaryny lub masła do natarcia formy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 niecałe szklanki mąki
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • bułka tarta
Canva

Najlepsza szarlotka — przepis krok po kroku

Na samym początku należy wsypać cukier puder do miski i dodać dni niego margarynę. Kolejny krok to utarcie ze sobą tych dwóch składników. Następnie trzeba dodać jajko i też je utrzeć. Na sam koniec idzie mąką. Teraz powinno ucierać się tak długo, aż uzyska się w miarę gładką masę.

Gotowe ciasto należy podzielić na 3 części. Dwie z nich trzeba schować do lodówki w szczelnie zamkniętych pojemnikach, trzeci kawałek powinno się odłożyć do zamrażalnika.

Kolejny krok to przygotowanie jabłek. Najpierw dokładnie się je myje, następnie obiera ze skórki i kroi w bardzo drobną kostkę. Teraz trzeba jabłka skropić odrobiną wody lub soku z cytryny, posłodzić i ewentualnie doprawić szczyptą cynamonu. Dalej powinno się je prużyć pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy zmiękną, należy wyłączyć gaz i odstawić gdzieś, gdzie ostygną.

Formę trzeba wysmarować tłuszczem — masłem lub margaryną i posypać bułką tartę. Jedną część ciasta z lodówki kładzie się na spód, drugą oblepia brzegi. W przypadku, gdy forma jest zbyt duża, całe ciasto z lodówki można położyć na spód.

Na sam koniec trzeba przełożyć jabłka do ciasta znajdującego się w formie i zetrzeć na wszystko to, które było schowane w zamrażalniku.

Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza. Szarlotka powinna się piec przez około 40 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł