Prababcia zawsze dodawała ten składnik do kotletów. Takie schabowe nie mają sobie równych!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Najlepsze kotlety schabowe — składniki
4 kotlety ze schabu
2-3 łyżki delikatnej musztardy — kremskiej lub miodowej
2 jajka
½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki bułki tartej
sok z ½ cytryny
100 g masła
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?
Każdą porcję mięsa schabowego wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety (grubości ok. 0,5 cm).
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Każdego kotleta smarujemy musztardą! To właśnie musztarda jest sekretnym składnikiem, który zapewnia kotletom wyjątkowy smak!
Układamy kotlety jeden na drugim i zostawiamy na ok. 10 minut w lodówce, aby mięso się zamarynowało.
Tak przygotowane kotlety panierujemy. Obtaczamy je w mące pszennej, następnie zanurzamy w roztrzepanych jajkach, a na koniec obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Opanierowane kotlety kładziemy na gorącej patelni i smażymy na złoto z obydwu stron.
Pod koniec smażenia na każdy kotlet kładziemy plasterek masła, przykrywamy patelnię i zostawiamy na kilka minut na minimalnym ogniu.
Kotlety schabowe — niedzielne must have
Kotlety schabowe to w wielu domach obowiązkowe danie, które musi pojawić się na stole w czasie niedzielnego obiadu. Kotlety podajemy z zasmażaną kapustą, buraczkami na ciepło lub ćwikłą, mizerią, sałatą ze śmietaną, surówką z kiszonej kapusty, sałatką Coleslaw lub sałatką z pomidorów. Możliwości serwowania kotletów są wręcz nieograniczone. A jeśli zostanie nam kotlecik z obiadu, z powodzeniem możemy zrobić z nim pyszną kanapkę lub sałatkę.