Najlepszy gulasz? Sprawdź ten przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gulasz — w czym tkwi jego sekret?
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku tego dania ważny jest ogórek kiszony, który podkręca smak całej potrawy. Trzeba jednak pamiętać, żeby dodać go pod koniec duszenia.
Składniki, które będą potrzebne
Zamiast czerwonej papryki można dodać pomarańczową, żółtą lub zieloną. Warto jednak pamiętać, że są one bardziej gorzkie. Nie powinno się rezygnować z czosnku ani koncentratu pomidorowego. Wodę można zastąpić bulionem, danie będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.
- 0,5 kg wieprzowiny
- 4 ogórki kiszone
- 5 ząbków czosnku
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 pory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- słodka papryka w proszku
- suszony majeranek
- 1 litr wody
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
Przepis na gulasz — krok po kroku
Mięso należy pokroić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie można oprószyć je solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Paprykę, marchewkę i pora powinno się umyć. Marchewkę trzeba obrać. Z cebuli wystarczy zdjąć zewnętrzną łupinkę.
Czosnek można po prostu przecisnąć przez praskę. Resztę warzyw (w tym ogórki kiszone) należy drobno pokroić.
Patelnię powinno się dobrze rozgrzać, tak samo, jak olej, który się na nią wleje. Najpierw trzeba przesmażyć cebulę z porem i marchewką, później można dodać do niej paprykę.
Mięso powinno smażyć się na osobnej patelni. Gdy nie będzie już surowe, można je połączyć z warzywami. Całość trzeba zalać wodą, dodać sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i czosnku. Później należy wszystko gotować przez nie więcej niż 30 minut. W ostatniej chwili trzeba dodać koncentrat i ogórki kiszone i poddusić wszystko przez moment pod przykryciem.
Z czym podawać gulasz?
Najlepszy będzie z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Można również spróbować zaserwować go z ryżem. Idealnie sprawdzi się jako obiad oraz sycąca kolacja.
Jest to też świetne danie na imprezy, bardzo łatwo go podgrzać. Co więcej, gulasz bez problemu da się zamrozić.