Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Nie masz pomysłu na przystawkę? Jajka faszerowane łososiem to hit!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealna przystawka do podania podczas wigilijnej kolacji i właściwie, każdej uroczystości czy przyjęcia. Prosty przepis do przygotowania w około 20 minut, dla czterech osób. Podczas zakupów zwróć uwagę na jakość wędzonego łososia. Wybierz rybę, która była hodowana w odpowiednich warunkach i przeszła prawidłowy proces wędzenia.
Składniki na jajka faszerowane
- 4 duże jajka
- mała cebula
- 50 g wędzonego łososia
- pół pęczka świeżego koperku
- łyżeczka majonezu
- pieprz
Przygotowanie jajek krok po kroku
Canva
- Jajka dokładnie umyj i sparz we wrzątku. Przygotuj mały rondelek, ułóż w nim jajka i zalej wodą do zakrycia. Wsyp pół łyżeczki soli, wówczas skorupki jajek nie popękają. Ugotuj jajka na twardo i przełóż do lodowej kąpieli do wystudzenia.
- Drobno posiekaj połowę pęczka świeżego koperku i wrzuć do małej miseczki. Odłóż kilka gałązek do dekoracji.
- Łososia drobno posiekaj i wrzuć do posiekanego koperku. Dodaj łyżeczkę majonezu i szczyptę pieprzu.
- Ostrożnie obierz jajka ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Oddziel żółtka i dodaj do łososia, wymieszaj wszystko razem dokładnie. Przełóż farsz do szprycy i wypełnij jajka. Udekoruj gałązkami świeżego koperku. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.