Canva.com

Obłędnie pyszny kurczak tikka masala - jak przygotować drób w indyjskim wydaniu?

Kurczak to wdzięczne mięso, które daje nam wiele możliwości w tworzeniu kulinarnych smaków. Dziś podzielimy się z wami doskonałym przepisem na aksamitnego kurczaka tikka masala w indyjskiej odsłonie. Jest po prostu pyszny i zachwyci waszych gości!

Tikka masala - pyszne składniki

Canva.com

Kurczak po indyjsku, czyli tikka masala zachwyca kuszącym smakiem i aromatem. To proste danie, które nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych i smakiem przenosi nas do odległych Indii.

Do przygotowania tikka masala potrzebujemy:

  • 10 udek z kurczaka bez kości
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • okazała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki garam masali
  • laska cynamonu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 owoców kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 50 g masła klarowanego
  • sól

Jak zrobić aromatycznego kurczaka po indyjsku?

Canva.com
  1. Na począku bardzo drobno kroimy następujące składniki: czosnek, cebulę oraz imbir.
  2. Kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy energicznie z kuminem oraz ostrą papryką, przyprawą garam masalą i odrobiną soli.
  3. Całość smażymy przez kilka minut na maśle klarowanym.
  4. Kurczak w przyprawach przekładamy do wolnowaru i na górną warstwę dodajemy cebulę, czosnek, kardamon, ocet, cukier, cynamon i imbir.
  5. Tę aromatyczną mieszankę doprawiamy przecierem pomidorowym i masłem.
  6. Kurczak tikka masala gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny.
  7. Na koniec dodajemy śmietanę do smaku.
  8. Pyszne danie podajemy z ryżem lub indyjskim chlebem naan.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł