Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Obłędny omlet ze szparagami. Podawaj go z tym sosem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zdradzamy przepis na pyszny omlet z sosem z nutą musztardy dijon. Sezonowe szparagi zyskają kolejne, kulinarne podanie!
Składniki na omlet ze szparagami
- 4-5 szparagów (świeżych i chrupiących)
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekane zioła (np. szczypiorek lub natka pietruszki) do dekoracji
Jak zrobić pyszny omlet?
- Przede wszystkim należy przygotować szparagi. Obierz je, usuń włókna z dolnej części łodygi i pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm.
- Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub masła klarowanego na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone szparagi i smaż przez około 5-7 minut, aż staną się delikatne i lekko zrumienione.
- W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Na tej samej patelni, na której smażyłeś szparagi, rozgrzej kolejną porcję oliwy lub masła. Następnie wlej przygotowaną masę jajeczną na patelnię i rozprowadź ją równomiernie.
- Kiedy spód omletu zacznie się ścinać, równomiernie rozłóż smażone wcześniej szparagi na powierzchni omletu. Delikatnie dociskaj szparagi, aby się lekko wgłębiały w masę jajeczną.
- Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj smażenie omletu przez około 2-3 minuty, aż jajka całkowicie się zetną i będą puszyste w środku.
Jak zrobić sos?
W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę Dijon, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zielony krem ze szparagów i szpinaku. Cudowny smak!
Zielony krem ze szparagów i szpinaku to pomysł na zdrowy, sycący i efektowny obiad, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Fit śniadanie - podstawa udanego dnia!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza nam energii na cały poranek. Dlatego warto zadbać o to, aby było ono zdrowe, pożywne i smaczne. Jeśli szukasz inspiracji na fit śniadanie, mamy dla Ciebie przepis, który z pewnością Cię zainteresuje.
Pizza ze szparagami i prosciutto. Włoski smak w wersji #fit
Pizza, klasyczne danie włoskiej kuchni, może być dostosowana do naszych preferencji smakowych i zdrowego stylu życia. Jeśli marzysz o połączeniu smaku Włoch z lekkim i zdrowym podejściem, to pizza ze szparagami i prosciutto to doskonała propozycja dla Ciebie.