Canva.com

Ogórki po królewsku — pyszna zimowa sałatka do słoika

Sałatki w słoikach to świetny pomysł na dodatek do obiadu zimą. Kiedy brak sezonowych warzyw, a te dostępne w sklepach nie mają pełnego smaku, słoik z takimi przetworami to prawdziwy rarytas. Jednym z najlepszych składników na zimowe sałatki są ogórki. Możemy je kisić, a także marynować — w całości lub w postaci sałatek. Doskonałym pomysłem na zimową sałatkę są ogórki po królewsku — marynowane z dodatkiem miodu, kopru i czosnku. Oto przepis!

Ogórki po królewsku — składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 1 główka czosnku (10 ząbków)

  • 5 gałązek kopru

  • 500 ml wody

  • 200 ml octu spirytusowego (ok. 1 szklanka)

  • 2 łyżki soli

  • 2 szklanki cukru

  • 1 łyżka miodu 

  • 5 łyżek ziaren gorczycy

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Canva.com

Jak zrobić ogórki po królewsku na zimę? Wykonanie krok po kroku

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry

  2. Plasterki ogórków przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok.

  3. Ogórki odsączamy i luźno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po 1 gałązce kopru, po 2 ząbki czosnku, po łyżce ziaren gorczycy i po jednym ziarenku ziela angielskiego.

  4. Przygotowujemy zalewę octową z miodem. W garnku mieszamy wodę z octem, cukrem i miodem. Płyn doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.

  5. Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach tak, aby warzywa były przykryte płynem. Dokładnie zakręcamy.

  6. Gotowe przetwory pasteryzujemy ok. 5 do 7 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, ustawiając słoiki denkami do góry.

Ogórki po królewsku możemy podać jako sałatkę obiadową — do pieczeni, gulaszów, zrazów. Sprawdzą się także jako dodatek do zimnych mięs, wędlin i pasztetów oraz jako samodzielna przekąska. Polecamy te pyszne ogóreczki, pachnące miodem, koprem i czosnkiem! Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł