Canva.com

Oto najlepszy przepis na domowe knedle ze śliwkami Nasze babcie byłyby dumne!

Któż z nas nie tęskni za babcinymi knedlami z owocową niespodzianką? To pyszne, duże kluski, które wprost rozpływają się w ustach. Dziś wspólnie przygotujemy najlepsze danie na jesienny obiad z sezonowych owoców.

Składniki na domowe knedle

Canva.com

Śliwki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Są również bogate w witaminę C, błonnik i potas. Najlepsze jest to, że mają niską zawartość cukru, co jest świetne dla tych, którzy chcą uniknąć cukru. W ostatnich latach odkryto korzyści zdrowotne śliwek. Stwierdzono, że są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca. Ponadto są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Jedzenie śliwek może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Do przygotowania pysznych knedli potrzebujemy:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 300 g śliwek węgierek
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do podania potrzebujemy:

  • bułka tarta przypieczona na patelni z masłem
  • kwaśna śmietana 18 %

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Canva.com
  1. Na początku gotujemy ziemniaki.Mielimy je lub przepuszczamy przez praskę.
  2. Wrzucamy je do miski i łączymy z jajkami, mąką oraz solą. Całość dobrze mieszamy, aby nie pojawiły się żadne grudki.
  3. Obsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy formować ciasto. Odcinamy nożem mini kopytka na około 3 cm długości.
  4. Kopytka rozpłaszczamy a do środka wkładamy pyszne śliwko.
  5. Formujemy ciasto w kulkę i solidnie zlepiamy brzegi.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Pamiętajmy o tym, aby ją posolić.
  7. Knedle delikatnie wrzucamy do gotującej się wody i mieszamy.
  8. Gdy nasze knedle ze śliwkami wypłyną na wierzch, to czekamy około 5 minut.
  9. Wyciągamy knedle na talerz, polewamy je masłem oraz bułka tartą z cukrem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł