Pasta jajeczna w stylu #fit. Cudowne śniadanie na wiosnę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem skradła nasze serce i na wiosnę bardzo często gości na naszym stole. Idealnie smakuje na chrupiących grzankach w towarzystwie pomidorków koktajlowych, a także rukoli. Naszym sekretnym składnikiem jest jogurt naturalny, który doskonale zastępuje majonez.
Jajka mają wielką moc zdrowotną
Zanim podzielimy się z wami fit przepisem na pastę jajeczną na 7-8 pysznych kanapek, to warto chwilę zastanowić się, dlaczego warto jeść jajka w codziennej diecie. Nie da się ukryć, że jaja mają ogromną wartość odżywczą i są bardzo ważne w diecie dzieci oraz osób, które mają problemy z tkanką kostną. Najważniejsze jest to, że jajka są źródłem aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka.
Dietetycy zalecają, aby każdego dnia spożywać 1 jajko, a dokładniej żółtko. Jeśli jednak nasza dieta zawiera więcej warzyw niż mięsa, to wówczas swobodnie możemy spożywać więcej jajek w ciągu dnia. Jajka są bogate w witaminę A, D, E, K, B12 oraz kwas foliowy, wapń, potas, fosfor, siarkę, cynk, żelazo oraz potrzebne kwasy omega-3 i -6.
Pyszna pasta jajeczna w stylu #fit
Nasza ulubiona pasta na wiosenne śniadanie składa się z kilku bardzo prostych składników. Aby przygotować pastę na 7-8 kanapek potrzebujemy: 5 dużych jajek, 2 łyżki jogurtu naturalnego albo greckiego, łyżkę musztardy oraz pół pęczku szczypiorku. Oczywiście dodajmy także pieprz i sól do smaku.
Wiele osób pyta, ile gotować jajka na pastę jajeczną. Jajka na twardo gotujemy około 8-10 minut. Po tym czasie najlepiej będzie zalać je zimną wodą i osuszyć.
Ugotowane jajka na fit pastę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W misce siekamy szczypiorek i mieszamy z musztardą, przyprawami oraz jogurtem. Całość mieszamy bardzo dokładnie ze sobą.