Pasta z orzechów brazylijskich – sprawdzony przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasta z orzechów brazylijskich – jak zrobić?
Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić gotową pastę z orzechów brazylijskich. Ale ta domowa, z pewnością będzie smakowała NAJLEPIEJ. A dodatkowo będziemy mieć pewność co do tego, jaki ma skład.
Aby wzbogacić smak takiej pasty, warto dodać jeszcze inne składniki, prócz orzechów brazylijskich. Jakie?
• 40 g orzeszków włoskich • Około 5 łyżek oleju • 160 g orzechów brazylijskich • Naturalny miód – jakieś 2 łyżki • Dosłownie szczypta soli
Jeśli nie lubisz dosładzanych past, możesz pominąć miód, ale ten składnik doda paście dodatkowego wyrazu.
Najlepsze jest samo przygotowanie. Bo chyba nie ma łatwiejszej rzeczy na świecie. Wystarczy, że umieścisz wszystko w kielichu blendera i włączysz go na największej mocy.
Na bieżąco oceniaj konsystencję Twojej pasty z orzechów brazylijskich i sprawdzaj, czy jest już odpowiednia. Może być całkiem gładka, lub z drobnymi grudkami – niektórzy lubią, kiedy coś im chrupie między zębami w trakcie jedzenia.
Orzechy brazylijskie – czy są zdrowe?
Wiele osób (szczególnie tych, które zdecydowały się na dietę redukcyjną) zastanawia się, czy orzechy brazylijskie (i nie tylko) są zdrowe.
Czy tuczą? Odpowiedź na to pytanie jest tylko jedna – wszystko w nadmiarze może nam szkodzić. Orzechy są dość kaloryczne. Jednak jeśli będziemy je jeść tylko w odpowiednich ilościach to możemy mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, a ponadto dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.