różne rodzaje orzechów w skorupach przed przechowywaniem
canva.com

Jak przechowywać orzechy, aby nie straciły swoich właściwości

Jak przechowywać orzechy, aby przez długi czas pozostały świeże i zachowały swoje cenne wartości odżywcze? Nie jest to nic nadwyraz skomplikowanego, lecz warto znać kilka podstawowych zasad, które są niezbędne do zapewnienia im odpowiednich warunków. Niewłaściwie przechowywane orzechy szybko staną się zjełczałe, przez co stracą swoje zdrowotne właściwości oraz maślany i wyjątkowy smak.
Reklama

Orzechy – gdzie przechowywać

Prawidłowe przechowywanie orzechów nie jest wyczynem wymagającym żadnej tajemniczej wiedzy oraz narzędzi. Te najpopularniejsze zakupione w sklepie orzechy nerkowca, orzechy włoskie, czy orzechy brazylijskie zaleca się trzymać w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych.

W tym miejscu kluczowe jest również to, aby ograniczyć im dostęp światła o raz uchronić przed potencjalną wilgocią, która może doprowadzić do pojawienia się pleśni. Z własnego doświadczenia wiem, iż najrozsądniejszym rozwiażaniem jest pozostawienie ich w oryginalnym opakowaniu, które po otwarciu należy szczelnie zamknąć.

Warto także zwrócić uwagę na temperaturę przechowywania orzechów, która nie powinna być zbyt wysoka. Chłodna piwnica lub spiżarnia to miejsce wręcz idealne, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to śmiało możesz schować je w lodówce.

Reklama

Pamietaj jednak o ich szczelnym zamknięciu, gdyż orzechy mają cechują się pochłanianiem zapachów otoczenia (w tym przypadku produktów spożywczych pozostawionych w lodówce).

łuskane orzechy nerkowca laskowe oraz migdały
canva.com

Jak długo można przechowywać orzechy

Czas przechowywania orzechów zależy oczywiście od ich rodzaju, jak i miejsca przchowywania. Orzechy laskowe lub orzechy włoskie warto przechowywać w skorupach, gdyż to wydłuży czas ich przydatności do spożycia.

Reklama

Prawidłowo przetrzymywane orzechy powinny pozostać w dobrej kondycji od 3 miesięcy do nawet jednego roku.

Wiele zależy od tego, jak długo i w jakich warunkach były przechowywane przed zapakowaniem i transportem do sklepu. Zalecaną i zarazem najskuteczniejszą praktyką jest stała kontrola przetrzymywanych orzechów. Każda zmiana wizualna lub smakowa to znak, iż nie nadają sie do jedzenia lub dalszego przetworzenia.

Czy orzechy można zamrozić

Mrożenie orzechów jest jak najbardziej możliwe i znacząco może wydłużyć czas ich przechowywania. Dobrze zapakowane orzechy w skorupach w warunkach ujemnej temperatury mogą zachować swoje naturalne właściwosci nawet przez kilkanaście miesięcy.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama