Pasztet świąteczny: Święta bez niego? Niemożliwe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na tradycyjny pasztet świąteczny
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
- 500 g mięsa wołowego
- 300 g wątroby drobiowej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 jajka
- 1 kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowanie mięsa
Wszystkie rodzaje mięsa (wieprzowe, wołowe, wątroba) oraz boczek kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa.
Krok 2: Podsmażanie warzyw
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła i podsmażamy warzywa razem z cebulą i czosnkiem, aż zmiękną.
Krok 3: Przygotowanie masy mięsnej
Do mielonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa, jajka, namoczoną kajzerkę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Krok 4: Pieczenie pasztetu
Przygotowaną masę mięsną przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 1,5-2 godziny. Po upieczeniu pasztet studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i chłodzimy w lodówce.
Krok 5: Podawanie pasztetu
Podawaj tradycyjny pasztet na świątecznym stole, pokrojony w plastry. Świetnie smakuje z chrzanem, żurawiną lub musztardą oraz świeżym pieczywem. Pasztet możemy również podać z sałatkami, kiszoną kapustą czy buraczkami.
Czy pasztet można zamrozić?
Tak, pasztet można zamrozić na około 3 miesiące. Przed podaniem należy go rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku.
Pasztet królem świąt
Pasztet świąteczny to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu. Pamiętaj, aby stosować się do wskazówek dotyczących pieczenia pasztetu oraz jego przechowywania, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tego tradycyjnego daniu. Przygotuj pasztet na swój ulubiony sposób i podawaj go z dodatkami, które idealnie dopełnią smak świątecznego przysmaku.