Sezon na wiosenne zioła trwa! Przygotuj zielone pesto z czosnku niedźwiedziego
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiosna — sezon na czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi to rodzima roślina, która występuje dziko w naszych lasach. Wiosną runo leśne zieleni się bujnymi liśćmi i dywanami białych kwiatów czosnku niedźwiedziego. Musimy pamiętać, że czosnek niedźwiedzi w stanie naturalnym objęty jest częściową ochroną gatunkową, dlatego nie można zbierać go bez pozwolenia. Na szczęście czosnek możemy kupić na targowisku lub po prostu posadzić w ogrodzie i w kwietniu oraz maju cieszyć się wspaniałym smakiem jego liści.
Z czosnku niedźwiedziego możemy przygotować wiele szybkich i pysznych dań, ale jednym z najprostszych jest pesto. Oto nasz przepis.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Do przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego, poza samym czosnkiem, wykorzystamy także prażone nasiona słonecznika, polski ser dojrzewający i tłoczony na zimno olej rzepakowy.
Lista składników na pesto z czosnku niedźwiedziego
1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
1 łyżka startego sera dojrzewającego np. polskie sery Bursztyn, Rubin, Szafir lub litewski Dżiugas
100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego
W kielichu blendera umieszczamy posiekane liście czosnku, podprażone pestki słonecznika, starty ser i sok z cytryny. Krótko blendujemy.
Dolewamy olej i ponownie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą.
Gotowe pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Zamiast blendera kielichowego do przygotowania pesto możemy użyć blendera ręcznego lub tradycyjnie utrzeć pesto w moździerzu.
Pesto z czosnku niedźwiedziego, podobnie jak tradycyjne pesto alla Genovese, dodajemy do makaronów, kanapek, sałatek i wiosennych zup.