Canva.com

Pieczarki do klasycznej "pomidorówki"? Ta zupa nabierze nowego smaku!

Klasyczna pomidorowa nie musi być nudna. Jeśli nie chcecie znów jeść zupy z ryżem lub makaronem, to warto spróbować tej propozycji z pieczarkami oraz pulpecikami .

Składniki na zupę pomidorową z pieczarkami

Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:
  • na zupę – 1600 ml bulionu warzywnego, 500-525 g pieczarek, po 1 papryce żółtej i czerwonej, 1 duża cebula, 6 średnich ziemniaków, 400 g pomidorów bez skórki z puszki, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce majeranku i papryki słodkiej, sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy;
  • na pulpety – 500-525 g mięsa mielonego, 1 duże jajko, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego, po ½ łyżeczki pieprzu i soli, 3 łyżki bułki tartej, mąka pszenna.

Jak ugotować pyszną zupę pomidorową?

Canva.com
  1. Przygotowanie – mięso na pulpety wymieszajmy z jajkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i bułką tartą.
  2. Wyrabiajmy masę, formując z niej pulpeciki i obtoczmy je w mące. Włóżmy je do wrzącego buliony warzywnego i gotujmy około 10-11 minut.
  3. Pulpety wyłówmy, przełóżmy do drugiego garnka.
  4. Znów obrane i opłukane ziemniaki pokrójmy w 2-centymetrową kostkę. Włóżmy je do bulionu po pulpetach i gotujmy do miękkości.
  5. Następnie na patelni rozgrzejmy olej i podsmażajmy osobno: posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę papryki (żółta i czerwona) oraz pokrojone na plasterki pieczarki.
  6. Przełóżmy je do garnka z pulpetami razem z ziemniakami i bulionem. Dodajmy pomidory i koncentrat pomidorowy.
  7. Całość gotujmy około 34-37 minut. Pod koniec zupę doprawmy majerankiem, mieloną papryką, solą i mielonym pieprzem czarnym.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł