Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pieczarki do klasycznej "pomidorówki"? Ta zupa nabierze nowego smaku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Klasyczna pomidorowa nie musi być nudna. Jeśli nie chcecie znów jeść zupy z ryżem lub makaronem, to warto spróbować tej propozycji z pieczarkami oraz pulpecikami .
Składniki na zupę pomidorową z pieczarkami
Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:- na zupę – 1600 ml bulionu warzywnego, 500-525 g pieczarek, po 1 papryce żółtej i czerwonej, 1 duża cebula, 6 średnich ziemniaków, 400 g pomidorów bez skórki z puszki, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce majeranku i papryki słodkiej, sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy;
- na pulpety – 500-525 g mięsa mielonego, 1 duże jajko, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego, po ½ łyżeczki pieprzu i soli, 3 łyżki bułki tartej, mąka pszenna.
Jak ugotować pyszną zupę pomidorową?
Canva.com
- Przygotowanie – mięso na pulpety wymieszajmy z jajkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i bułką tartą.
- Wyrabiajmy masę, formując z niej pulpeciki i obtoczmy je w mące. Włóżmy je do wrzącego buliony warzywnego i gotujmy około 10-11 minut.
- Pulpety wyłówmy, przełóżmy do drugiego garnka.
- Znów obrane i opłukane ziemniaki pokrójmy w 2-centymetrową kostkę. Włóżmy je do bulionu po pulpetach i gotujmy do miękkości.
- Następnie na patelni rozgrzejmy olej i podsmażajmy osobno: posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę papryki (żółta i czerwona) oraz pokrojone na plasterki pieczarki.
- Przełóżmy je do garnka z pulpetami razem z ziemniakami i bulionem. Dodajmy pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Całość gotujmy około 34-37 minut. Pod koniec zupę doprawmy majerankiem, mieloną papryką, solą i mielonym pieprzem czarnym.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zagęścić zupę pomidorową, aby nie straciła koloru?
Zagęszczanie zupy pomidorowej za pomocą mąki to praktyka, która nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Oprócz utraty koloru, może także wpłynąć na zmianę smaku oraz aromatu. Warto więc sięgnąć po skuteczniejszy i delikatniejszy sposób – koncentrat pomidorowy.
Zupa z pomidorów i mozzarelli. Smak Toskanii na talerzu!
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków, aromatycznych ziół i pysznych dań. Jednym z najbardziej klasycznych i uwielbianych w Toskanii jest zupa z pomidorów i mozzarelli. To proste, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które wyciąga na powierzchnię esencję włoskiego słońca i miłości do jedzenia.
Pomidorowa zupa krem z papryką: smaczny i zdrowy wybór
Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych i sycących zup, to pomidorowa zupa krem z papryką jest idealnym daniem dla Ciebie. Ta wyjątkowa zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się jak ją zrobić i zachwyć swoich domowników pomidorówką jak marzenie!