Canva

Połącz 4 przyprawy i uzyskaj idealną, piernikową kawę! Będzie pyszna!

Najlepsza kawa na Święta? Oczywiście piernikowa latte. Sprawdź, jak przygotować kawę, która będzie lepsza niż w kawiarni! Jest przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealna na chwilę relaksu lub spotkanie z koleżankami.

Piernikowa latte — jakie przyprawy są potrzebne?

Musisz połączyć goździki, cynamon, imbir i kardamon. Najlepiej przygotuj taką mieszankę wcześniej, a potem dodawaj bezpośrednio do kawy.

Przyprawy musisz ze sobą zmielić.

  • 1 szczypta goździków
  • 1 szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Zmiel wszystko ze sobą i piernikowa przyprawa gotowa.

Składniki na piernikową kawę

  • 200 ml kawy
  • 100 ml spienionego mleka
  • 0,5 łyżeczki piernikowej przyprawy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • bita świetna
  • gorzka czekolada
  • 1 pierniczek
Canva

Piernikowa latte — przepis

  1. Kawę wymieszaj dokładnie z piernikową przyprawą i syropem klonowym.
  2. Przelej kawę do garnuszka i pogotuj przez chwilę.
  3. Wlej kawę do szklanki.
  4. Dolej spienione mleko po ściance szklanki, tak, żeby powstały warstwy.
  5. Zetrzyj gorzką czekoladę na tarce.
  6. Pokrusz pierniczek.
  7. Udekoruj kawę bitą śmietaną, posyp pokruszonym pierniczkiem i startą czekoladą.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł