Canva.com

Pierożki ravioli z leśnymi grzybami - włoski specjał na wakacje

Pyszne pierożki ravioli z nadzieniem są jedną z klasycznych potraw kuchni włoskiej. Najczęściej są podawane z serem ricotta. My dziś jednak zrobimy je z pastą z grzybów leśnych.

Ravioli - włoskie mini pierożki

Canva.com

Mówi się, że włoskie ravioli to odpowiedź na nasze polskie, tradycyjne pierogi. Włoski specjał najczęściej podawany jest z serem ricotta, mięsem, warzywami lub ze szpinakiem. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby faszerować ravioli, np. kapustą, czy grzybami. To właśnie te ostatnie - świeżo zebrane i prosto z lasu grzyby będą gwiazdą naszego farszu.

Jak przygotować włoski specjał?

Canva.com

Do przygotowania pysznych ravioli z grzybami leśnymi, czyli podgrzybkami i sosem potrzebujemy:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz zrobimy z:

  • 700 g podgrzybków
  • 40 g tartego parmezanu
  • 10 liści świeżej szałwii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sos do ravioli możemy przyrządzić z:

  • 2 pełne łyżki uduszonych podgrzybków
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Na początku podsmażamy cebulę na maśle, aż stanie się miękka. Dodajemy posiekaną szałwię i grzyby. Dolewamy wodę i dusimy, aż nasze dary lasu będą miękkie.

Grzyby studzimy i łączymy z parmezanem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz chłodzimy przez 20 minut. Grzyby łączymy z wodą i śmietanką. Wszystko to miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Składniki ciasta na ravioli łączymy i ugniatamy przez 10 minut. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Układamy na plackach grzyby i przykrywamy płatem ciasta. Ravioli gotujemy przez 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Podajemy je z sosem i tymiankiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł