Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Genialne placki — zamiast zwykłych ziemniaków, użyj tego produktu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na placki? Wypróbuj ten przepis! Przekonaj się, jak wyjątkowo mogą smakować, jeśli użyjesz do nich czegoś innego niż zwykle. Samo wykonanie jest bardzo proste, z łatwością uda Ci się je przygotować.
Placki z batatów — pyszne, wyjątkowe
Bataty są dużo delikatniejsze, ale i bogatsze w smaku od zwykłych ziemniaków. Placki przygotowane na ich bazie smakują wyjątkowo.
Placki z batatów — składniki
- 2 bataty
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta kurkumy
- olej
Canva
Placki z batatów — przepis krok po kroku
- Cebulę schowaj na chwilę do lodówki, schłodzona, nie będzie tak bardzo drażnić oczu podczas krojenia.
- Obierz, a następnie umyj i osusz bataty.
- Zatrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Zdejmij i wyrzuć łupinę z cebuli. Samą cebulę również zetrzyj na tarce. Rób to nad sitkiem, żeby odsączyć nadmiar soku.
- Bataty połącz z cebulą. Dodaj sól, pieprz, kurkumę. Wbij do środka jajka i wszystko wymieszaj.
- Do powstałej masy dosyp mąki i również wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię, dodaj olej i poczekaj, aż on również stanie się gorący.
- Ciasto na placki nakładaj na patelnię łyżką.
- Każdy placek smaż z obu stron, aż się zarumieni, a potem odkładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Danie podawaj ze śmietaną i świeżymi warzywami.
Na obiad czy na kolację?
Takie placki nadają się tak naprawdę na każdy posiłek. Świetnie sprawdzają się, jako jedzenie na wynos. Bez problemu można też je mrozić.
Jeśli chcesz, żeby były bardziej sycące, to, zamiast śmietany możesz je zaserwować z sosem gulaszowym.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Pieczone bataty. Dodaj te zioła, smak będzie WOW
Bataty to nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo smaczne warzywa, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś podzielimy się z Tobą prostym przepisem na pieczone bataty z dodatkiem aromatycznych ziół. Efekt? Smak, który Cię oczaruje!
Krem z batatów - idealne danie na chłodne dni
Czy kiedykolwiek próbowałeś kremu z batatów? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i zdrowej zupy krem. Krem z batatów to doskonałe danie na chłodne dni, które rozgrzeje Cię i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na krem z batatów, opowiem o właściwościach zdrowotnych batatów oraz podam kilka porad dotyczących tego, jak podawać tę pyszną zupę.
Te przyprawy dodaj do pieczonych batatów. Będą przepyszne
Pieczone bataty to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do wielu dań. Ich naturalna słodycz i kremowa konsystencja stanowią doskonałą bazę do eksperymentowania z różnymi przyprawami, które dodadzą im wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli chcesz podkręcić smak swoich pieczonych batatów, oto lista przypraw, które koniecznie powinieneś wypróbować.