Canva.com

Przepis na wegański gulasz z soczewicy. Recepta na obiad bez mięsa!

Wegański gulasz z soczewicy to sycąca i rozgrzewająca potrawa, której smakiem można delektować się o każdej porze roku. Po przepis na to danie najlepiej sięgnąć w okresie jesienno-zimowym, gdy proste i pożywne potrawy są najlepszą receptą na udany obiad. Jak przygotować wegański gulasz z soczewicy?

Składniki na wegański gulasz

Przepis na to danie jest bardzo prosty. Podstawa to składniki, czyli:

  • 1 cebula
  • ostra papryka chili
  • mały por (biała część)
  • papryki: czerwona i zielona
  • marchew
  • ziemniaki (2 sztuki)
  • zielona soczewica
  • pomidory
  • oliwa z oliwek
  • bulion warzywny
  • przyprawy: zioła prowansalskie, odrobina mielonego kminu rzymskiego i ząbek czosnku.

Jak przemienić te składniki w sycący wegański gulasz?

Canva.com

Na początek należy przepłukać z zimnej wodzie soczewicę, a następnie ugotować ją. Zanim główny składnik gulaszu będzie gotowy, można pokroić na drobne kawałki pozostałe warzywa, połączyć je z czosnkiem i podsmażyć na oliwie w garnku. Gdy warzywa będą miękkie, można je połączyć z soczewicą, a następnie doprawić posiekanym chili. Do takiej mieszanki należy dodać kostkę rosołową i zioła prowansalskie, a całość dusić przez około 15 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł