Canva.com

Puszyste, różowe pancakes na Dzień Dziecka. Truskawkowy obłęd!

Chcesz zaskoczyć swoją pociechę pysznym podwieczorkiem na Dzień Dziecka? Przygotuj w 30 minut różowe pancakes, które sprawią na uśmiechniętej buzi dziecka efekt WOW!

Truskawkowe szaleństwo

Canva.com

Truskawkowe placuszki w stylu amerykańskich pancakes z bitą śmietaną, świeżymi owocami i miodem potrafią zawrócić w głowie. To jedna z naszych ulubionych propozycji na pożywne śniadanie na słodko. Dziś przygotujemy intensywnie różowe naleśniki dla naszych milusińskich na Dzień Dziecka.

Do przygotowania pysznego podwieczorku potrzebujmy zdrowych składników:

  • 600 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
  • 300 ml mleka, można użyć także mleka bez cukru, tj. roślinnego
  • 300 g mąki jaglanej lub bezglutenowej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • czekolada w płynie lub czekolada gorzka do rozpuszczenia

Dodatkowo potrzebujemy:

  • miód do polania placuszków
  • orzechy, najlepiej posiekane
  • migdały
  • dżem lub konfiturę truskawkową
  • masło orzechowe
  • kilka świeżych, dorodnych truskawek

Jak zrobić idealnie puszyste pancakes z truskawkami?

Canva.com

Jeśli mamy zamrożone truskawki, to ważne, aby wcześniej je odpowiednio rozmrozić. Ziarenka siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem. W blenderze miksujemy mleko, siemię, olej oraz miód. Dodajemy truskawki i wsypujemy mąkę. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.

Ciasto wykładamy na rozgrzaną i suchą patelnię po łyżce. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Propozycja podania: układamy naleśniki w stosik i przekładamy dżemem oraz masłem orzechowym. Polewamy miodem, posypujemy truskawkami i dodajemy bitą śmietankę.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł