Truskawki w czekoladzie.
Canva

Truskawki z czekoladą — wyjątkowy deser!

Masz ochotę na przepyszny, a jednocześnie prosty w wykonaniu deser? Koniecznie zrób truskawki w czekoladzie! Przyrządza się je banalnie prosto, a jednocześnie naprawdę robią niesamowite wrażenie. Taki deser idealnie nada się na imprezę, deser po romantycznej kolacji, czy po prostu — podwieczorek. Sprawdź przepis i działaj!
Reklama

Truskawki z czekoladą — o czym należy pamiętać?

Truskawki muszą mieć szypułki, żeby można za nie złapać, podczas zanurzania owoców w czekoladzie. W przypadku braku szypułek potrzebne będą wykałaczki i... jabłko. Będzie ono potrzebne, żeby powbijać w nią wykałaczki z truskawkami.

Przydadzą się też małe papilotki, do których będzie można odłożyć czekoladowe smakołyki.

Owoce przed zanurzeniem ich w czekoladzie powinny mieć odpowiednią temperaturę, czyli być schłodzone.

Truskawki w czekoladzie w misce.
Canva

Truskawki z czekoladą — jakie składniki są potrzebne do ich zrobienia?

W przypadku czekolady każda będzie dobra. Najlepiej wybrać taką, którą się najbardziej lubi.

Reklama

Mleczna, gorzka, a może biała? Masło da się zastąpić olejem.

Jeśli ktoś ma chęć jakieś dodatki, sprawdzą się posiekane orzechy, na przykład migdały.

  • 0,5 kg truskawek
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki masła

Jak krok po kroku przygotować truskawki z czekoladą?

Truskawki trzeb dokładnie umyć, uważając, żeby nie urwać ich szypułek, a następnie porządnie wysuszyć.

Następnie należy zająć się czekoladą. Najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Czekoladę trzeba najpierw pokruszyć na mniejsze kawałki i razem z masłem włożyć do naczynia, które umieści się w garnku z gorącą wodą. Temperatura wody, a tym samym czekolady, nie może być jednak zbyt duża.

Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, należy maczać w niej truskawki trzymane za szypułki, lub nadziane na wykałaczki. Gotowe truskawki w czekoladzie należy położyć na papierze do pieczenia lub na papilotki.

Reklama

Ewentualnie, jeśli używało się wykałaczek, trzeba je powbijać w jabłko.

Truskawka w czekoladzie na talerzu.
Canva

Jak podawać truskawki z czekoladą?

Idealne będą na romantyczną kolację, świetnie smakują zwłaszcza z szampanem. Można też serwować je w trakcie imprezy, jako wykwintny deser, który nie tylko jest pyszny, ale wygląda niezwykle apetycznie.

Sprawdzą się na pikniku, czy podczas urodzin dziecka. Truskawki w czekoladzie sprawdzą się też jako deser po zwykłym obiedzie. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w normalny dzień zejść coś wyjątkowego.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama