Krucha babeczka z borówkami i kremem waniliowym na białej desce. Obok babeczka w foremce
Canva.com

Kruche babeczki z borówkami i kremem waniliowym — deser idealny na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to wyjątkowe święto. W tym dniu dla naszych pociech możemy przygotować pyszny, lekki deser, który z pewnością sprawi dzieciom przyjemność. Oto przepis na kruche babeczki z borówkami, wypełnione waniliowym kremem!
Reklama

Babeczki z owocami — deser, który kochają mali i duzi

Zanim nastała era muffinek, wśród drobnych wypieków z owocami królowały kruche babeczki. Wypełnione kremem, bitą śmietaną lub masą makaronikową były gwiazdami przyjęć dla dorosłych i dzieci. Ich przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż pieczenie muffinek, ze względu na konieczność zrobienia kruchego ciasta. Na szczęście jest na to sposób. Przygotowując babeczki, możemy upiec ciasto własnoręcznie (składniki i sposób wykonania przedstawiamy poniżej) lub wykorzystać gotowe kruche spody do babeczek, które możemy kupić w cukierni lub delikatesach. Do wyboru mamy także świeże ciasto kruche dostępne w marketach. Ciasto możemy także przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce lub zamrozić.

Składniki na kruche babeczki z borówkami i kremem waniliowym

Reklama

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g borówek (czarnych jagód lub borówek amerykańskich)

  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • ½ cytryny — skórka i sok

  • listki mięty i cukier puder do dekoracji

Kruche babeczki - składniki. Jajka i mąka na ciasto kruche, bita śmietana, gotowe babeczki z borówkami
Canva.com

Przygotowanie kruchych babeczek z borówkami

  1. Mąkę przesiewamy i siekamy ją z zimnym masłem. Do tego celu możemy użyć noża, malaksera lub specjalnego przyrządu do zarabiania ciasta kruchego.

  2. Do grudek maślanych dodajemy cukier puder, żółtka, wanilię, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zarabiamy ciasto, które następnie formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.  

  3. Metalowe foremki do babeczek lub tartaletek smarujemy dokładnie masłem. 

  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości i wykładamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem.

  5. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 10 minut — na złoty kolor. Wystudzone babeczki wyjmujemy z foremek.

  6. Przygotowujemy krem waniliowy. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. 

  7. Schłodzoną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Dodajemy serek waniliowy i chwilę miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny. Do smaku doprawiamy sokiem cytrynowym i cukrem pudrem

  8. Tak przygotowanym kremem napełniamy babeczki, a na wierzchu układamy świeże borówki. Babeczki możemy udekorować listkami świeżej mięty i oprószyć cukrem pudrem.

Babeczki z borówkami - ciastka idealne dla dzieci
Canva.com

Dzięki tym pysznym babeczkom Dzień Dziecka z pewnością będzie udany. Życzymy smacznego i cudownego wspólnego świętowania 1 czerwca.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama