Puszyste serowe sakiewki z powidłami. Każdy, kto skosztuje, pokocha te ciastka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Puszyste sakiewki serowe z powidłami — składniki
250 g mąki
250 g mielonego twarogu lub gotowego twarogu na sernik
250 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
powidła śliwkowe
cukier puder do dekoracji
Jak upiec serowe sakiewki z powidłami?
Do dużej miski przekładamy zmielony twaróg i dodajemy masło oraz esencję waniliową. Chwilę miksujemy, aby składniki się połączyły.
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy ciasto lub wybraniamy je dłońmi.
Tak przygotowane ciasto serowe na sakiewki wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej je rozwałkujemy.
Posiekane migdały prażymy chwilę na suchej patelni, a następnie mieszamy z powidłami.
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Z ciasta serowego wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdą porcję ciasta nakładamy łyżkę powideł z migdałami. Koła składamy na pół po przekątnej tak, jak pierogi i dokładnie sklejamy brzegi ciasta.
Gotowe sakiewki z ciasta serowego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu, wstawiamy blachę z ciastkami i pieczemy ok. 20 – 25 minut. Na ostatnie 3 – 4 minuty pieczenia możemy włączyć opcję grilla lub termoobieg, aby sakiewki z powidłami ładnie się zezłociły.
Gotowe ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy!
Sakiewki, a może rożki?
Z ciasta serowego możemy przygotować także rożki z powidłami. W takim przypadku ciasto kroimy w trójkąty i zawijamy rogaliki. Te pyszne i bardzo proste ciastka serowe znikają w okamgnieniu! Smacznego!