Puszyste serowe sakiewki z powidłami. Każdy, kto skosztuje, pokocha te ciastka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Puszyste sakiewki serowe z powidłami — składniki
- 250 g mąki 
- 250 g mielonego twarogu lub gotowego twarogu na sernik 
- 250 g masła 
- 1 łyżeczka esencji waniliowej 
- 2 łyżki posiekanych migdałów 
- powidła śliwkowe 
- cukier puder do dekoracji 
Jak upiec serowe sakiewki z powidłami?
- Do dużej miski przekładamy zmielony twaróg i dodajemy masło oraz esencję waniliową. Chwilę miksujemy, aby składniki się połączyły. 
- Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy ciasto lub wybraniamy je dłońmi. 
- Tak przygotowane ciasto serowe na sakiewki wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej je rozwałkujemy. 
- Posiekane migdały prażymy chwilę na suchej patelni, a następnie mieszamy z powidłami. 
- Zimne ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy prostokąt o grubości ok. 1 cm. 
- Z ciasta serowego wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdą porcję ciasta nakładamy łyżkę powideł z migdałami. Koła składamy na pół po przekątnej tak, jak pierogi i dokładnie sklejamy brzegi ciasta. 
- Gotowe sakiewki z ciasta serowego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
- Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu, wstawiamy blachę z ciastkami i pieczemy ok. 20 – 25 minut. Na ostatnie 3 – 4 minuty pieczenia możemy włączyć opcję grilla lub termoobieg, aby sakiewki z powidłami ładnie się zezłociły. 
- Gotowe ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy! 
Sakiewki, a może rożki?
Z ciasta serowego możemy przygotować także rożki z powidłami. W takim przypadku ciasto kroimy w trójkąty i zawijamy rogaliki. Te pyszne i bardzo proste ciastka serowe znikają w okamgnieniu! Smacznego!
