Canva.com

Pyszny krem z kukurydzy na ostro. Papryka chili doda smaku i aromatu!

Kukurydziana zupa-krem to doskonały pomysł na rozgrzewający posiłek po długim i wyczerpującym dniu. Pyszna kompozycja smaków i aromatów z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Składniki na krem kukurydziany

Canva.com

Kukurydza to niesamowite warzywo, które ma wiele zalet zdrowotnych. Zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, przeciwutleniacze i witaminę B6. Kukurydza jest również bogata w białko i zapewnia zastrzyk energii dla organizmu.

Kukurydza to warzywo niskokaloryczne i świetne źródło błonnika, witaminy C i manganu. Kukurydza jest również jednym z niewielu warzyw o niskiej zawartości sodu, więc może być zdrową opcją dla osób, które obserwują spożycie soli. Kukurydza jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i magnezu, które są ważne dla produkcji energii.

Jak zrobić zupę z kukurydzy?

Do przygotowania zupy kukurydzianej potrzebujemy:

  • Cebula biała - 4 szt.
  • Masło - 100 g
  • Kukurydza konserwowa - 500 g (2 puszki)
  • Chilli świeże - 2 szt.
  • śmietana 30 % - 300 ml
  • Woda - 300 ml
Canva.com
  1. Cebulkę podsmażamy wraz z chilli przez 1 minutę.
  2. Dodajemy kukurydzę i podsmażamy przez kilka minut.
  3. Dolewamy śmietankę i gotujemy przez 15 minut.
  4. Dodajemy tymianek, sól i pieprzem.
  5. Zupę miksujemy na gładką masę i dodajemy śmietankę.
  6. Krem dekorujemy tymiankiem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł