Wiele osób popełnia ten błąd przy gotowaniu żółtych kolb kukurydzy. Przez to są łykowate i twarde
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ile czasu trzeba gotować kukurydzę?
Pewnie nie raz zastanawialiście się, ile dokładnie należy gotować kukurydzę, aby była smaczna, miękka i wręcz rozpływająca się w ustach. Sezon na żółte kolby trwa w najlepsze, dlatego koniecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym trikiem. Dzięki temu trikowi przygotowanie tego warzywa będzie bardzo proste i zawsze kukurydza będzie smakowała wybornie.
Czas gotowania kukurydzy jest wręcz kluczowy dla jej smaku. Jeśli gotujemy to wyjątkowe warzywo zbyt długo, to zazwyczaj kukurydza będzie twarda i łykowata. Idealny czas obróbki termicznej wynosi 15 minut od wrzenia wody.
Większość osób soli wodę przed włożeniem kolb do garnka. Najlepiej, aby woda była do samego końca pozbawiona jakichkolwiek przypraw i dodatków smakowych. Istotne jest również, aby kolby były przed gotowaniem dokładnie wyczyszczone.
Z czym można podać żółtą, słodką kolbę?
Gotowaną kukurydzę możemy podawać w najprostszej i najsmaczniejszej wersji - z solą i masłem. Doskonale będzie smakować z przyprawami, takimi jak zioła prowansalskie, czy ostra papryka mielona.
Jeśli macie ochotę na zdrowszą wersję dobrze przyprawionej kukurydzy, to polecamy skropić ją oliwą z oliwek lub cytryną. We Włoszech kukurydza jest często podawana z natką z pietruszki lub świeżym czosnkiem.