Kukurydza gotowana
Canva.com

Wiele osób popełnia ten błąd przy gotowaniu żółtych kolb kukurydzy. Przez to są łykowate i twarde

Uwielbiacie kukurydzę na słono lub z masełkiem? My także! To prawdziwy smak z dzieciństwa, gdy wyjeżdżaliśmy nad morze z rodziną lub do babci. Jak przygotować pyszną kolbę z targu w domu i ile czasu trzeba, aby ugotować smaczną kukurydzę? Podpowiadamy!
Reklama

Ile czasu trzeba gotować kukurydzę?

Pewnie nie raz zastanawialiście się, ile dokładnie należy gotować kukurydzę, aby była smaczna, miękka i wręcz rozpływająca się w ustach. Sezon na żółte kolby trwa w najlepsze, dlatego koniecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym trikiem. Dzięki temu trikowi przygotowanie tego warzywa będzie bardzo proste i zawsze kukurydza będzie smakowała wybornie.

Kukurydza gotowana
Canva.com
Reklama

Czas gotowania kukurydzy jest wręcz kluczowy dla jej smaku. Jeśli gotujemy to wyjątkowe warzywo zbyt długo, to zazwyczaj kukurydza będzie twarda i łykowata. Idealny czas obróbki termicznej wynosi 15 minut od wrzenia wody.

Większość osób soli wodę przed włożeniem kolb do garnka. Najlepiej, aby woda była do samego końca pozbawiona jakichkolwiek przypraw i dodatków smakowych. Istotne jest również, aby kolby były przed gotowaniem dokładnie wyczyszczone.

Z czym można podać żółtą, słodką kolbę?

Kukurydza gotowana
Canva.com

Gotowaną kukurydzę możemy podawać w najprostszej i najsmaczniejszej wersji - z solą i masłem. Doskonale będzie smakować z przyprawami, takimi jak zioła prowansalskie, czy ostra papryka mielona.

Jeśli macie ochotę na zdrowszą wersję dobrze przyprawionej kukurydzy, to polecamy skropić ją oliwą z oliwek lub cytryną. We Włoszech kukurydza jest często podawana z natką z pietruszki lub świeżym czosnkiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama