canva.com

Racuchy ze śliwkami jak u babci

Racuchy ze śliwkami to pyszna i prosta do przygotowania potrawa, idealna na śniadanie lub deser. W tym artykule przedstawimy przepis na racuchy ze śliwkami, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku porad na temat ich przygotowania.

Przepis na racuchy ze śliwkami

Przygotowanie racuchów ze śliwkami nie jest trudne. Poniżej przedstawiamy przepis na 4 porcje:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 śliwki
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier w misce. Dodaj mleko, jajko i olej roślinny. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy.

2. Odstaw ciasto na 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

3. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

4. Rozgrzej olej na patelni. Nałóż łyżką ciasto na patelnię i ułóż na wierzchu kilka kawałków śliwek. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

canva.com

Jak podawać racuchy ze śliwkami?

Racuchy ze śliwkami najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. Podawaj je z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Możesz również dodać do nich jogurt naturalny lub syrop klonowy.

Porady na temat przygotowania racuchów ze śliwkami

  • Upewnij się, że ciasto ma odpowiednią konsystencję. Powinno być gładkie i lejące, ale nie za rzadkie.
  • Przed smażeniem śliwki warto obtoczyć w mące, aby nie opadły na dno ciasta.
  • Patelnia powinna być dobrze rozgrzana przed smażeniem racuchów.
  • Jeśli chcesz, aby racuchy były bardziej chrupiące, dodaj do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Możesz dodać do ciasta również cynamon lub wanilię, aby nadać mu dodatkowego smaku.
canva.com

Śliwki w najlepszym wydaniu

Racuchy ze śliwkami to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, idealna na śniadanie lub deser. Przepis na racuchy ze śliwkami jest prosty i składa się z kilku podstawowych składników. Podając racuchy ze śliwkami, warto pamiętać o dodatkach takich jak bita śmietana lub cukier puder. Przygotowując racuchy ze śliwkami, warto zastosować kilka porad, które pomogą uzyskać idealną konsystencję i smak potrawy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł