Robiłaś kiedyś schabowe w piekarniku? Jeśli nie, to spróbuj!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak upiec kotlety w piekarniku?
Sprawa jest prosta, bo przygotowuje się je bardzo podobnie jak do smażenia, tyle że pod sam koniec gotowania zmienia się metodę obróbki, czyli patelnię z tłuszczem zastępuje się piekarnikiem. Mięso (dobrej jakości schab) należy rozbić normalnie na średniej grubości lub cienkie kotlety. Od razu można je doprawić solą i pieprzem z obu stron i wyłożyć na jeden talerz, przygotowując też od razu składniki do panierowania, czyli w jednej misce zwykłą mąkę pszenną, w drugiej rozbełtane jajko z przyprawami (solą, pieprzem i odrobiną chili), a w ostatniej bułkę tartą, którą można przygotować samodzielnie ze starego i twardego już pieczywa. Kotlety należy obtaczać w każdej miseczce po kolei. Najpierw mięso trafia do mąki, potem do jajka, a na sam koniec jest obtaczane w bułce tartej, która przygotuje na nim piękną chrupiącą panierkę.
Panierowane kotlety z piekarnika. To możliwe!
Panierowane placki należy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i na każdym z nich umieścić po dwa małe i dosyć cienkie, ale za to szersze plasterki zwykłego masła (ewentualnie dobrej jakości margaryny). Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, umieścić w nim blaszkę i zapiekać kotlety przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso zostało już dobrze obrobione. W razie potrzeby czas pieczenia można oczywiście skrócić lub delikatnie go wydłużyć.
Upieczone kotlety schabowe będą mieć znacznie mniej tłuszczu od tych smażonych. Okażą się zdrowsze, a równie smaczne, dzięki czemu można będzie zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W piekarniku przy okazji warto też podpiec ziemniaki i inne warzywa, aby dodać je do mięsa i stworzyć kompletny pełnowartościowy posiłek.