Canva.com

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Z opiekanych pomidorów i papryki!

Pikantna i jednocześnie delikatna - taka jest mexicana, czyli rozgrzewająca zupa z czerwonych warzyw. Uwielbiamy ten przepis na chłodne jesienne popołudnia.

Do przygotowania tej meksykańskiej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 duże czerwone papryki (700 g),
  • 5 przepołowionych dużych dojrzałych pomidorów (1, 2 kg),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 grubo pokrojona średnia cebula (150 g),
  • 2 zmiażdżone średnie ząbki czosnku,
  • 4 grubo pokrojone świeże czerwone papryczki chili,
  • 2 pełne szklanki wody (500 ml),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml),
  • olej w sprayu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego szczypiorku.

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza (220 stopni, jeżeli używamy termoobiegu). Następnie pokrójmy paprykę na ćwiartki, usuńmy ogonki i pestki. Opiekajmy ją zewnętrzną stroną do góry, a pomidory wewnętrzną stroną w lekko natłuszczonej blasze, bez przykrycia, około 15-16 minut, aż skórka papryki pokryje się pęcherzykami i sczernieje, a pomidory zmiękną.

Przykryjmy kawałki papryki papierem na 5 minut, obierzmy ze skóry i ponownie przykryjmy, aby nie ostygły. Natomiast pomidory odstawmy na 5-6 minut do wystygnięcia, obierzmy ze skóry. Następnie rozgrzejmy oliwę w dużym rondlu, podsmażmy cebulę, czosnek i chili. Dodajmy paprykę i pomidory, smażmy, mieszając, 5-6 minut.

Dolejmy wodę i bulion warzywny. Całość doprowadźmy do wrzenia, zmniejszmy płomień i gotujmy bez przykrycia przez 10-11 minut. Zmiksujmy w blenderze mieszankę pomidorową, aby nabrała jednolitej i gładkiej konsystencji. Przecedźmy przez gęste sito do dużego rondla. Gotową zupę rozlejmy do przygotowanych misek, udekorujmy śmietaną i szczypiorkiem. Podawajmy z przypieczonymi paseczkami tortilli.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł