Bułgarskie danie eksportowe, czyli sałatka szopska
Do przeczytania w ok. 2 min.
Skąd się wzięła sałatka szopska?
Sałatka szopska, czasami nazywana jest także sałatką bułgarską i spokojnie można nazwać ją bułgarskim daniem eksportowym. Wydawać by się mogło, że jest to tradycyjna potrawa z okolic Sofii i zachodniej Bułgarii, przygotowywana tam od stuleci. Nic bardziej mylnego! Sałatka szopska — jej nazwa i dobór składników — to pomysł z czasów komunizmu na promocję turystyczną Bułgarii. Pierwsza wzmianka o takiej sałatce pochodzi z roku 1940, ale dotyczyła innej potrawy. Prawdziwa sałatka szopska została stworzona w roku 1955 lub 1956 w państwowym stowarzyszeniu turystycznym “Balkantourist”. Nazwa nawiązuje do Szopów, grupy etnicznej zamieszkującej region Szopłuk — na pograniczu Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej, ale samą sałatkę wymyślili szefowie kuchni z nadmorskich miejscowości z okolic Warny. W latach 50. ubiegłego wieku powstało kilka podobnych sałatek, ale to właśnie szopska zrobiła światową karierę.
Sałatka w barwach biało-zielono-czerwonych
Dzisiaj tę lekką i bardzo smaczną sałatkę zjemy nie tylko w Bułgarii. Chętnie serwowana jest na całych Bałkanach - w Czarnogórze, Macedonii Północnej, Serbii, a nawet na adriatyckim wybrzeżu Chorwacji. Siłą tej sałatki jest prostota. Przygotowujemy ją z pomidorów, zielonego ogórka, cebuli, czerwonej lub zielonej papryki i bałkańskiego sera solankowego z mleka owczego. Do tego sól, oliwa i odrobina octu. Jak łatwo się zorientować kolory składników nawiązują do kolorów na bułgarskiej fladze, ale to nie pierwszy przypadek, gdy kucharze tworzą dania w barwach narodowych.
Przepis na sałatkę szopską
Bułgarską sałatkę możemy przygotować także nad Wisłą. Jeżeli nie mamy bałkańskiego sera owczego, możemy zastąpić go serem typu feta lub naszą pyszną bryndzą. Oto składniki i sposób wykonania.
Sałatka szopska - składniki
3 dojrzałe pomidory
½ ogórka wężowego lub 1 ogórek gruntowy
1 zielona papryka
½ czerwonej cebuli
200 g sera solankowego typu feta lub bryndzy
sól, oliwa z oliwek i ocet winny
Przygotowanie sałatki
Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Jeżeli ogórek ma grubą skórkę, obieramy go. Cebulę drobno siekamy.
W misce układamy warzywa warstwami, delikatnie je soląc.
Wierzch sałatki przykrywamy startym lub pokruszonym serem. Wszystko skrapiamy oliwą. Dodatek octu winnego lub balsamicznego nie jest konieczny.
Jeżeli jeszcze nie znacie sałatki szopskiej, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta pyszna i szybka sałatka sprawdzi się jako przystawka, a także jako dodatek do dań z grilla lub lekka przekąska w gorące popołudnie.