Canva.com

Sernik z wiśniami na Wielkanoc. Dodaj jeden składnik z babcinej spiżarni i przygotuj obłędne ciasto

Wiele osób nie lubi tradycyjnego sernika z dużą ilością rodzynek. Mamy dla was przepis na obłędnie puszysty serniczek z wiśniami. Dodałyśmy jeden składnik z babcinej spiżarni i po prostu zakochałyśmy się w tym smaku! Musicie spróbować - to idealne ciasto na wielkanocne biesiadowanie z bliskimi.

Wiśniowy sernik zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Puszyste wnętrze i kruchy spód w towarzystwie pysznych, soczystych wiśni - brzmi kusząco, dlatego w tym roku naszych gości poczęstujemy właśnie takim deserem. Mało kto wie, że ulepszyć smak owoców możemy zatapiając je w babcinej nalewce. Nalewka z wiśni z przepisu babci ma bardzo charakterystyczny aromat i sprawia, że nasze ciasto jest bardziej pulchne.

Co potrzebujemy do przygotowania pysznego sernika z wiśniami?

Canva.com

Do przygotowania sernika potrzebujemy:

  • 250g mąki
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Na masę serową oraz wiśniową polewę potrzebujemy:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • pół szklanki cukru
  • ! budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 jajka
  • 0.5 kg wiśni
  • 200 ml nalewki wiśniowej

Składniki na sernik z wiśniami z dodatkiem babcinej nalewki są bardzo proste i prawdopodobnie każda z nas ma większość z nich w domu. W ciągu godziny możemy zrobić pyszne ciasto do wielkanocnej kawy z bliskimi.

Jak przygotować sernik z wiśniami?

Canva.com

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cukier, a także proszek do pieczenia, sól i masło. Całość miksujemy na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 2 części. Większą część wykładamy na spidzie tortownicy.

Następnie do miski wsypujemy cukier, budyń i dodajemy twaróg na sernik. Miksujemy składniki i dodajemy jajka. Masę serową wykładamy na ciasto, a na nią wydrylowane wiśnie, skąpane w nalewce wiśniowej. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na wiśnie.

Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł