Canva.com

Śledzie z owocami? Tak, są pyszne szczególnie teraz, kiedy węgierki są najsłodsze

Śliwki to wyjątkowe owoce, które świetnie pasują do słodkich ciast i deserów, ale doskonale podkreślają także smak dań wytrawnych — mięs oraz ryb, w tym śledzi! Słone śledzie i słodkie, dojrzałe węgierki to połączenie wręcz idealne. Wszystkim miłośnikom śledzi polecamy ekstra przepis na rybkę z węgierkami.

Składniki na śledzie ze śliwkami węgierkami po szwedzku

  • 4 solone filety śledziowe 

  • 150 ml mleka

  • 100 ml wody

  • 250 g śliwek węgierek (mogą być śliwki mrożone)

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki siekanych migdałów

  • 1 cytryna — sok i otarta skórka (½ łyżeczki)

  • 4 łyżki oliwy

  • biały pieprz

Canva.com

Jak zrobić śledzie ze śliwkami

  1. Filety śledziowe umieszczamy w misce i zalewamy je wodą z mlekiem. Przykrywami i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

  2. W tym czasie przygotowujemy śliwkową marynatę do śledzi. Owoce drylujemy i wrzucamy do rondla. Jeżeli używamy śliwek mrożonych, wcześniej je rozmrażamy. Dolewamy odrobinę wody i dusimy, aż śliwki będą miękkie.

  3. Uduszone owoce przecieramy przez sito lub blendujemy.

  4. Mus śliwkowy mieszamy z sokiem cytrynowym, skórką, migdałami, cukrem oraz oliwą i doprawiamy pieprzem. 

  5. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

  6. Cząstki śledzi umieszczamy w słoiku i zalewamy marynatą śliwkową. Słoik odstawiamy do lodówki na 8 do 12 godzin, aby smaki się połączyły.

Źródło: Magazyn Kuchnia
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł