Śledzie z owocami? Tak, są pyszne szczególnie teraz, kiedy węgierki są najsłodsze
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na śledzie ze śliwkami węgierkami po szwedzku
4 solone filety śledziowe
150 ml mleka
100 ml wody
250 g śliwek węgierek (mogą być śliwki mrożone)
1 łyżka cukru
2 łyżki siekanych migdałów
1 cytryna — sok i otarta skórka (½ łyżeczki)
4 łyżki oliwy
biały pieprz
Jak zrobić śledzie ze śliwkami
Filety śledziowe umieszczamy w misce i zalewamy je wodą z mlekiem. Przykrywami i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy śliwkową marynatę do śledzi. Owoce drylujemy i wrzucamy do rondla. Jeżeli używamy śliwek mrożonych, wcześniej je rozmrażamy. Dolewamy odrobinę wody i dusimy, aż śliwki będą miękkie.
Uduszone owoce przecieramy przez sito lub blendujemy.
Mus śliwkowy mieszamy z sokiem cytrynowym, skórką, migdałami, cukrem oraz oliwą i doprawiamy pieprzem.
Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cząstki śledzi umieszczamy w słoiku i zalewamy marynatą śliwkową. Słoik odstawiamy do lodówki na 8 do 12 godzin, aby smaki się połączyły.