Śledzie w occie — tradycyjny, domowy przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śledzie w occie — czy konieczne jest ich moczenie?
Prawie w każdym przepisie, w którym wykorzystywane są śledzie, jest konieczne ich dłuższe moczenie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Inaczej jest w tym przypadku. Tu wystarczy porządnie przepłukać je pod bieżącą wodą lub moczyć nie dłużej niż kwadrans.
Śledzie w occie — jakie są potrzebne składniki?
Dobrze dobrane proporcje składników to połowa sukcesu. Bardzo ważny jest oczywiście ocet. Może być zarówno spirytusowy, jak i jabłkowy.
Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na to, żeby śledzie użyte w tym przepisie były solone, a nie z oleju (tak zwane śledzie à la matias).
- 600 g filetów śledziowych solonych
- 2,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 2 cebule
- 2,5 łyżeczki cukru
- 4 ziarna angielskiego ziela
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Śledzie w occie — przepis zgodny z tradycją
Przygotowanie takich śledzi nie zajmuje dużo czasu. Co najważniejsze, nie trzeba ich też długo namaczać (muszę być słone, żeby danie się udało). Warto jednak pamiętać, że później, przed podaniem, muszą poleżeć w lodówce, chociaż dobę.
- Opłukać śledzie i włożyć je do miski z wodą na 15 minut.
- Pokroić cebule w piórka
- Wodę z cukrem, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, pieprz i gorczycą — zagotować.
- Dodać cebulę do garnka. Po chwili wyłączyć palnik pod zalewą.
- Wlać ocet.
- Odstawić zalewę na bok do ostygnięcia.
- Wyjąć śledzie z wody. Osuszyć.
- Pokroić śledzie na duże kawałki.
- Odcedzić przyprawy i cebulę z zalewy.
- Śledzie, cebulę i przyprawy ułożyć warstwowo w słoiku.
- Zalać wszystko zalewą.
- Szczelnie zamknąć słoik i schować do lodówki.
- Słoik trzymać w lodówce minimum dobę, najlepiej zostawić go tam na kilka dni.
Jak podawać śledzie w occie?
Śledzie idealnie sprawdzą się w połączeniu z pieczywem: jasny m, bądź ciemnym chlebem, bułkami. Smaczne są w też podane z ziemniakami lub podane jako samodzielna przekąska, na przykład w formie koreczków.