Canva

Nie dodawaj oleju rzepakowego do śledzi na Wigilię! Zamiast tego użyj...

Doświadczone gospodynie wiedzą, jak przygotować najlepsze śledzie w oleju. Okazuje się, że ważny jest jeden składnik... Czy wiesz jaki? Sprawdź, który olej najlepiej nadaje się do wigilijnych śledzi. To sekret naszych babć!

Wigilijne śledzie — jaki olej jest najlepszy?

Okazuje się, że najlepszy do śledzi jest olej lniany! Koniecznie wypróbuj to połączenie. Jest boskie!

Jeśli nie jest to twój ulubiony smak, możesz też poeksperymentować i połączyć ze sobą różne oleje czy oliwy. Na Wigilii będzie szał!

Składniki na śledzie w oleju z przepisu babci

Tutaj siła tkwi w prostocie, im mniej składników, tym lepiej.

  • 4-6 filetów ze słonej zalewy
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 szklanki oleju lnianego
Canva

Wigilijne śledzie w oleju

  1. Śledzi umyj i wymocz w wodzie.
  2. Cebulę poszatkuj i przelej wrzątkiem.
  3. Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Do słoika lub słoików włóż rybę i polej octem.
  5. Potem dodaj cebulę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
  6. Zalej wszystko olejem i zakręć dokładnie słoik.
  7. Wstaw do lodówki, po paru dniach (3, 4) będą gotowe.

Z czym podawać śledzie w oleju z przepisu babci?

Nie ma nic lepszego niż śledź w oleju z dodatkiem ciemnego chleba.

Możesz też zrobić sałatkę, w której wykorzystasz to danie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł