Śledzie w śmietanie przepis babci – najlepszy przepis na tradycyjne danie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na śledzie w śmietanie - przepis babci:
- 500 g filetów śledziowych matias
- 1 szklanka gęstej śmietany (200 g)
- 3 średnie cebule (około 200 g)
- 1 winne jabłko (około 250 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Oto jak przygotować śledzie w śmietanie - przepis babci:
- Najpierw przygotuj śledzie. Śledzie moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Wodę zmieniać co jakiś czas. Jak długo? To zależy jak bardzo słone są Twoje śledzie :)
- Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle lub oleju.
- Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
- Do śmietany dodaj cebulę, jabłko i natkę pietruszki.
- Ostudzone śledzie pokrój w małe kawałki i dodaj do mieszanki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc, do lodówki.
- Podawaj z ziemniakami i korniszonami.
Czy wiesz, że...
Śledzie w śmietanie to danie, które ma bardzo długą tradycję w Polsce. Dawniej podawano je przede wszystkim na Wigilię i w okresie świątecznym. Dzisiaj zjada się je na co dzień, a nie tylko od święta.
Udany przepis na śledzie w śmietanie - od babci!
Śledzie w śmietanie według przepisu babci to klasyczne danie, które zawsze warto mieć w swoim repertuarze. Dzięki temu prostemu przepisowi, w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie, które na pewno zasmakuje Twojej rodzinie i znajomym.
Pamiętaj, żeby przed podaniem dania zostawić je w lodówce na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc, dzięki czemu smaki dokładnie się połączą.
Mamy nadzieję, że ten przepis przypadł Ci do gustu i już niedługo będziesz delektować się pysznymi śledziami w śmietanie według przepisu babci. Smacznego!