Canva.com

Śledzie w zalewie. Oto najprostszy przepis na marynatę z 3 składników

Śledzie to potrawa, która na polskim stole gości niemalże przez cały rok. Najczęściej serwujemy je w postaci marynowanej, a najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest zalewanie ich odpowiednią mieszanką przypraw i ziół.

Zalewa do śledzi to nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Najlepsza zalewa to taka, która pozwoli zachować świeżość i smak śledzi przez dłuższy czas. Przepis, który przedstawiliśmy powyżej, wykorzystuje ocet, cebulę i przyprawy, które doskonale komponują się ze śledziami.

Składniki na pyszną marynatę

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy

Jak zrobić pyszną zalewę do śledzi w kilku krokach?

  1. Wszystkie składniki, poza cebulą, wrzucamy do rondla i zagotowujemy.
  2. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W tym czasie cebulę kroimy w cienkie plasterki.
  4. Śledzie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
  5. Plastry śledzi układamy w misce lub w słoiku.
  6. Na wierzchu układamy cebulę.
  7. Ostudzoną zalewę wlewamy do naczynia ze śledziami i cebulą.
  8. Naczynie zakrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
  9. Po upływie czasu śledzie będą gotowe do podania.
  10. Przed podaniem warto odsączyć z zalewy i udekorować posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł