Śledzie w olej w słoiczku
canva.com

Śledzie w oleju jak nigdy dotąd!

Śledzie w oleju to tradycyjne danie, które kojarzy się z kuchnią polską. To pyszna przekąska, którą można podać na różne sposoby. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepsze śledzie w oleju oraz jak je podawać. Znajdziesz tu również porady dotyczące wyboru śledzi oraz przechowywania ich w domu.
Reklama

Wybór śledzi

Przygotowanie pysznych śledzi w oleju zaczyna się od wyboru odpowiednich ryb. Najlepiej wybierać świeże śledzie, które mają jasne, przejrzyste oczy oraz błyszczącą skórę. Ryby powinny być twarde i sztywne, a mięso jędrne. Jeśli kupujesz śledzie w sklepie, zwróć uwagę na datę ważności oraz na to, czy ryby są dobrze schłodzone.

Przygotowanie śledzi

Przygotowanie śledzi w oleju jest bardzo proste. Najpierw trzeba oczyścić ryby z łusek i ości. Można to zrobić samodzielnie lub poprosić sprzedawcę o przygotowanie ryb. Następnie śledzie należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Po tym kroku ryby można pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości.

Do przygotowania marynaty potrzebujemy: oleju, octu, cebuli, cukru, soli, pieprzu oraz liści laurowych. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce. Następnie śledzie należy umieścić w naczyniu i zalać marynatą.

Reklama

Naczynie z rybami należy przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Im dłużej śledzie będą marynowane, tym lepiej będą smakować.

Śledzie w olej na dwóch kromkach chleba
canva.com

Jak podawać śledzie w oleju?

Śledzie w oleju można podawać na różne sposoby. Najczęściej podaje się je na kromce chleba lub na tostach. Można również dodać do sałatek lub zjeść jako przekąskę. Śledzie w oleju świetnie smakują z cebulą oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany lub majonezu. Można również dodać do nich kawałki ogórka.

Porady dotyczące przechowywania śledzi w oleju

Reklama

Śledzie w oleju można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy jednak pamiętać, że im dłużej ryby będą przechowywane, tym bardziej będą miękkie. Jeśli chcemy zachować ich świeżość i chrupkość, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem śledzie należy odcedzić z marynaty.

  • Wybierz świeże i jędrne śledzie
  • Dokładnie oczyść ryby z łusek i ości
  • Marynuj śledzie w oleju, octu, cebuli, cukrze, soli, pieprzu oraz liściach laurowych
  • Podawaj na kromce chleba lub na tostach
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce
Śledzie w olejna białym talerzu
canva.com

Śledzie idealne? Tak!

Śledzie w oleju to pyszna i tradycyjna przekąska, którą można podać na wiele sposobów. Najważniejsze to wybrać świeże i jędrne ryby oraz dokładnie je oczyścić. Marynowanie śledzi w oleju jest bardzo proste, a gotowe ryby można podawać na kromce chleba lub jako dodatek do sałatek. Pamiętaj, że śledzie w oleju należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama