canva.com

Śledzie z żurawiną i nutą wykwintności!

Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi połączenie słodkiego i słonego w jednym daniu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne śledzie z żurawiną krok po kroku.

Przepis na śledzie z żurawiną

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • woda
canva.com

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 6 godzin, a następnie filetujemy.
  2. Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy cukier, ocet, cebulę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie, gorczycę, sól, pieprz) i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
  3. Gorącym sosem zalewamy śledzie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.
  4. Przed podaniem wyjmujemy ze śledzi skórę i kroimy w kawałki.

Praktyczne wskazówki

  • Śledzie z żurawiną smakują najlepiej, gdy zostaną przygotowane dzień przed podaniem.
  • Zamiast suszonej żurawiny możesz użyć również świeżej lub mrożonej.
  • Aby śledzie były mniej słone, można je moczyć w wodzie przez dłuższy czas.

Śledzie + żurawina - duet idealny!

Śledzie z żurawiną to przepyszna i niebanalna propozycja na przekąskę lub dodatek do obiadu. Przygotowanie ich jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Warto jednak pamiętać, że najlepiej smakują, gdy zostaną przygotowane dzień przed podaniem, dzięki czemu smaki dokładnie się przegryzą

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł