Canva.com

Słodki dżem z poziomek - smak lata w słoiczku na zimę

Poziomki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są pyszne jak składnik koktajlu z owoców leśnych, a także jako dodatek do ciast. Dziś przygotujemy aromatyczny, wakacyjny dżem poziomkowy, który zachwyci wasze kubki smakowe zimą, gdy brakuje świeżych owoców.

Pyszny przepis na dżem poziomkowy

Canva.com

Jeśli w tym roku wasze krzaczki poziomek obrodziły w pyszne, czerwone i drobne owoce, to warto spróbować tego wyjątkowego przepisu. Dżem z poziomek zamknięty w słoiczku będzie doskonały zimą na słodkie kanapki, do naleśników, czy słodkich deserów.

Do przygotowania pysznego przetworu z poziomek potrzebujemy:

  • 1 kg poziomek
  • 1 kg cukru
  • gałązkę rozmarynu
Canva.com

Jak przygotować pyszny dżem krok po kroku?

Na początku musimy dokładnie umyć i przebrać owoce. Warto wysypać je na sitko i kilka razy przepłukać pod chłodną wodą. Uważajmy jednak, bo te drobne owoce są bardzo delikatne i nagły strumień wody może je pognieść.

Przygotowujemy szklanką miskę. Do środka wsypujemy pyszne poziomki na przemian z warstwami cukru. Owoce odstawiamy na 8-10 godzin, aby puściły aromatyczny sok. Po tym czasie przesypujemy poziomki do rondelka i smażymy przez 5 minut. Owoce odstawiamy na bok i studzimy.

Smażenie i studzenie powinniśmy powtórzyć minimum 4 razy. Dzięki tej czynności owoce dobrze wchłoną cukier. Przygotowujemy wyparzone lub wygrzane w piekarniku słoiki. Przekładamy do nich gorące przetwory, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł