Canva.com

Smażone śliwki z czekoladą - smak jesieni zamknięty w małym słoiczku

Śliwki w czekoladzie to smak dzieciństwa. Obłędnie pyszne śliwki zanurzone w gorzkiej czekoladzie są tak dobre, że trudno im się oprzeć. Już dziś sprawdźcie, jak zrobić pyszny dżem śliwkowo-czekoladowy - wprost idealny do zimowych dań na ciepło.

Składniki na konfiturę śliwkową

Śliwki są bogate w błonnik, potas i witaminę A. Mają również przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Śliwki są dobrym wyborem na zdrową przekąskę, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Są również dobrym źródłem witamin A, B i C oraz potasu.

Canva.com

Do przygotowania konfitury potrzebujemy:

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 800 g cukru
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 10 łyżek kakao

Jak zrobić pyszne śliwki w czekoladzie?

Pyszne powidła ze śliwek i czekolady są naprawdę proste w przygotowaniu. Śliwki najpierw myjemy i pozbawiamy pestek oraz zabrudzeń. Następnie kroimy owoce na ćwiartki.

Śliwki wrzucamy na patelnię - ważne, aby miała bardzo grube dno. Smażymy je na małym ogniu przez 5-6 godzin. Nie zapominajmy o tym, aby mieszać konfiturę śliwkową. Na koniec dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao. Wszystko mieszamy i smażymy przez godzinę. Gotowe przetwory przekładamy do słoiczków.

Smażone śliwki z czekoladą w słoiczku mogą być doskonałym dodatkiem do gofrów, naleśników, czy kanapek na ciepło. wiele osób przygotowuje z takiego przetworu także nadzienie do wybornych ciast domowych.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł